Vođa srpskih huligana je palio američku i demolirao hrvatsku ambasadu u Beogradu!

IVAN BOGDANOV, koji je na ogradi stadiona u Genovi vodio divljanje srpskih navijača, jedan je od lidera "Ultras Boys", frakcije Delija za koju je zabranu djelovanja tražio državni odvjetnik Srbije i ima debeli dosje zbog napada na policajce, suparničke navijače i dilanja droge.

Nezaposleni 30-godišnjak je po zvanju drvni tehničar, a povremeno radi kao zaštitar, navodi se u kaznenim prijavama protiv ovog poznatog nasilnika, koji je prije četiri godine udarao drvenom gredom maloljetnog navijača Partizana u Beogradu, nakon čega se sukobio s policajcima koji su ga krenuli uhapsiti nakon što su vidjeli što radi.

Ni mjesec dana poslije, bio je u grupi koja je u Beogradu napala navijače Maribora, nakon čega su ih lovili automobilima. 2005. je uhapšen kada je kod njega pronađeno 11 grama marihuane, piše Blic, koji navodi kako je u policijskoj evidenciji ostao i zbog krađa i držanja opasnih životinja bez dozvole.

Osim što voli opasne životinje i veranje po ogradama stadiona, Bogdanov je neizostavan na svim divljačkim pohodima po Beogradu, kada ekstremisti marširajući za obranu "srpstva" u pravilu demoliraju glavni grad Srbije. Prema navodima policije sudjelovao je u rušilačkom pohodu nakon hapšenja Radovana Karadžića i prilikom samoproglašenja nezavisnosti Kosova 2008. kada je zapaljena američka ambasada u Beogradu, dok je hrvatska potpuno demolirana.

U zapaljenoj američkoj ambasadi prilikom gašenja pronađeno je spaljeno tijelo neidentificirane osobe obzirom da je State Department priopćio kako je ambasada u trenutku napada bila prazna, ispostavilo se kako je stradao netko od huligana koji su provalili u zgradu. "Platila" je i hrvatska ambasada koja se nalazi stotinjak metara dalje. Gotovo cijela zgrada je demolirana, ali za razliku od američkog, komadić hrvatskog tla u Beogradu je ostao nezapaljen. Gorio je tek automobil ispred ambasade, zgrada pored nje i jedan hrvatski barjak.


Sumnja se kako je upravo Bogdanov jedan od onih pred čijim su zahtjevima popustili igrači Crvene zvezde, kada su poslije presude pripadniku Delija Urošu Mišiću, optuženom za pokušaj ubojstva inspektora Nebojše Trajkovića, izašli su na teren u majicama na kojima je pisalo "Pravda za Uroša" i pozdravili Delije.

Srpski državni odvjetnik: Navijačke skupine Crvene zvezde, Partizana i Rada su postale privatne armije za ubojstva i stjecanje dobiti kaznenim djelima

Srpske navijačkih skupine za koje je državni odvjetnik zatražio zabranu:

"Ultra boys"
"Belgrade boys"
"Ultras"
"Shadows"
"Extreme boys"
"Čuvari časti"
"Brain damage"
"Alcatraz"
"Ludaci - Padinska Skela"
"Anti Romi"
"South family"
"Head hunters"
"Iriducibilli - NBG"
"United force 1987"

Bivši glavni tužitelj Srbije Slobodan Radovanović podnio je prije godinu dana, na inicijativu Ministarstva pravde, zahtjev Ustavnom sudu za zabranu 14 navijačkih grupa Crvene zvezde, Partizana i Rada "zbog djelovanja koje je usmjereno ka nasilnom rušenju ustavnog poretka, kršenju zajamčenih ljudskih ili manjinskih prava i izazivanju rasne, nacionalne i vjerske mržnje", podsjeća Blic. U zahtjevu se navodi se da su grupe navijača Zvezde i Partizana upisane u registar udruženja građana, dok pristalice nogometnog kluba Rad, grupa "Unnited force 1987" nije.


Vučji čopori koje podržavaju klubovi

Tužitelj Radovanović je u zahtjevu naveo kako su ove grupe "postale privatne armije" koje služe za ubojstva, stjecanje dobiti kaznenim djelima i sprječavanje privatizacije klubova.

"Oni uvijek grupno, po principu vučjeg čopora, traže žrtve svojih razularenih strasti, mržnje i netrpeljivosti", navodi se u zahtjevu.

Srpski državni odvjetnik konstatira se da ih se, i pored očite sportske, financijske i političke štete koju su ove grupe pravile, klubovi nisu odricali, "već su ih podržavali, što predstavlja kriminalnu mrežu."

Pročitajte više