Zašto je trade Darija Šarića odličan potez Philadelphije?

Foto: Getty Images / Gulliver Image

DARIO ŠARIĆ je u svojoj trećoj NBA sezoni promijenio momčad. Romansa njega i Philadelphije prekinuta je razgovorima Sixersa s Minnesota Timberwolvesima oko Jimmyja Butlera, a trade je realiziran u subotu. Butler i Justin Patton postali su igrači 76ersa, dok su u smjeru Minneapolisa otišli Šarić, Robert Covington, Jerryd Bayless i pick druge runde drafta 2022.

Navijači 76ersa posljednjih dana najviše žale za Šarićem i Covingtonom, dvojicom igrača koji su bili srce i duša Philadelphije ovih godina. Ipak, ovo je odličan trade za Sixerse i najbolje što su mogli izvući u ovom trenutku. Možda bi trebali tugovati jer je ovo najbolja ekipa koju će imati sljedećih četiri-pet godina. Iako je riječ o dobroj postavi, to vrlo vjerojatno neće biti dovoljno dobra za osvajanje naslova. Ali krenimo redom.

Jimmy Butler je All-Star te bolji igrač od Šarića i Covingtona zajedno

Na početku treba napomenuti kako su 76ersi morali učiniti neki potez ako su željeli kandidirati za finale već ove sezone. Tijekom ljeta su bili vrlo mirni, nisu potpisali nijednog igrača koji radi razliku na terenu jer su se odlučili zadržati okosnicu momčadi. Najveći dolasci su bili oni Mikea Muscale i Wilsona Chandlera, solidnih igrača zadatka.

Robert Covington je igrač koji će igrati odličnu obranu i stavljati većinu otvorenih šuteva, ali je beskoristan u kreiranju napada. Dario Šarić je ljepilo ekipe; u svakom segmentu igre je dobar, ali nedovoljno dobar da bi nosio NBA ekipu prema doigravanju, barem ne još. Ipak i dalje ima samo 24 godine. 

Sada dolazi Jimmy Butler koji je bolji igrač od njih dvojice kombinirano. Govorimo o redovitom All-Star igraču koji je zvijezda lige i konstantan strijelac s više od 20 poena po utakmici. Također igra vrhunsku obranu i može kreirati za sebe i suigrače. Kritičari govore da će mu nedostajati lopta u rukama, ali zaboravljaju da je Butler svoju karijeru u Bullsima započeo dobrom obranom i kretanjem bez lopte. Ben Simmons i Joel Embiid su glavni igrači 76ersa i Butler će od toga samo profitirati jer će imati puno otvorenih šuteva zbog pažnje koju ovaj tandem svake večeri dobiva od NBA obrana.

Sixersi imaju puno više problema s drugim stvarima, koje ne mogu kontrolirati.

Zbog loših izbora na draftu ovo je najbolja ekipa koju će imati sljedećih četiri-pet godina

Iako se NBA fanovi s pravom dive izborima Simmonsa i Embiida, dvojice igrača koji imaju potencijal u budućnosti postati najbolji na svojim pozicijama (neki govore da je Embiid već sada najbolji centar lige), bilo je ovdje nekih ključnih promašaja zbog kojih bi Sixersi mogli postati istočni pandan Los Angeles Clippersa iz ere Chrisa Paula. Uvijek tu negdje, ali nikada šampionski materijal.

2013. generalni menadžer Sam Hinkie došao je u klub i krenuo sa svojom politikom. Tradeao je sve što valja za izbore na draftu i tako krenuo u ponovnu izgradnju ekipe. Osim Simmonsa i Embiida, birao je i Šarića te potpisao Covingtona iz razvojne lige. Ipak, tu su i izbori Nerlensa Noela i Jahlila Okafora, dvojice igrača koji do sada u svojim karijerama nikako nisu opravdali top 10 izbore. Također, ne treba zaboraviti da su Sixersi te tri sezone bili najgora ekipa cijele lige.

Hinkie je otišao, a najveću pogrešku učinio je novi GM Bryan Colangelo, čovjek koji je u međuvremenu također otišao. On je na prošlom draftu prvim pickom birao Markellea Fultza. U draftu prepunom vrhunskih igrača koji će u budućnosti postati goleme zvijezde kao što su Jayson Tatum, Dennis Smith Junior i Donovan Mitchell, Sixersi su odabrali igrača koji je zaboravio šutirati i dolaskom Butlera postaje zamjenski razigravač.

Također, ako Kawhi Leonard ostane u Torontu, a Boston s Irvingom, Tatumom, Brownom, Horfordom i društvom opravda očekivanja, Sixersi su i dalje tek treća najbolja ekipa Istoka. A ne treba zaboraviti ni sjajne Milwaukee Buckse s Antetokounmpom koji ove sezone igraju vrhunsku košarku.

Sixersi će biti dobri, a Šarić će imati slobodu u Timberwolvesima

Unatoč svemu, ovaj trade je najbolje što je novi GM Sixersa mogao izvući, zbog loših poteza svojih prethodnika. S Butlerom su bolja ekipa, ali i dalje nedovoljno dobra da bi zaprijetila Torontu i Bostonu. Ostali su bez igrača i pickova koje mogu seliti i ovo je najbolja ekipa koju će imati ako Butler odluči produljiti ugovor i ostati u gradu bratske ljubavi.

Timberwolvesi su, s druge strane, sretni što su se riješili Butlera koji nije htio biti s njima, a u zamjenu su dobili tri vrlo kvalitetna igrača. Hrvatski reprezentativac će imati više slobode u kreaciji u napadu Minnesote te bi mogao s vremenom imati ulogu kakvu Simmons ima u 76ersima, onu glavnog kreatora ekipe.

Na kraju treba napomenuti kako je ova zamjena za navijače Sixersa tužna zbog gubitka Šarića i Covingtona. Daleko od savršenih igrača, obojica su u srca svih navijača Philadelphije upala zbog truda i zalaganja na terenu iz utakmice u utakmicu, ali i kvalitete koju su prikazali. Ipak, sada su shvatili koliko je NBA okrutan biznis te da između klubova i igrača nema odanosti. 

Šarić klubove ne mijenja prvi put. Odlazio je u Cibonu pa u Efes i Sixerse. Gdje god je igrao, brzo je postao miljenik navijača.

Nema razloga da se isto ne dogodi i u Timberwolvesima.

 

Pročitajte više