350 tisuća više gostiju, ali većina ih jede "kruh i paštetu"

IAKO je predsezona najavljivala podbačaj, čini se da su prvi tjedni srpnja demantirali sve pesimiste. Naime, prema riječima ministra Bajsa, u trećem vikendu srpnja u Hrvatskoj boravi oko 350 tisuća turista više nego u istom razdoblju prošle godine. Tijekom posjete Zatonu, ministar Bajs je dodao kako je u Hrvatskoj, u suprotnosti sa svjetskim trendovima, u porastu kamping turizam. Prema ministrovim riječima ta grana je  u svijetu u padu od visokih 10-20 posto, dok je u Hrvatskoj u porastu od 3,7 posto naspram prošle godine. "30 posto od ukupnog broja noćenja ostvareno je upravo u kampovima", rekao je ministar.

"Mediteran kakav je nekad bio"

"Mediteran kakav je nekad bio" ovogodišnji je slogan Hrvatske turističke zajednice koji jasno opisuje ono čime Hrvatska želi privući goste. Hrvatska se u svijetu prikazuje kao zemlja tisuću otoka, čudesne prirode, bogate baštine i velikana te time upravo privlači goste kojima je to dovoljno. Odnosno, one koji od svojeg godišnjeg odmora ne mogu očekivati nezaboravna tulumarenja već vrlo jednostavno "sunce i more" uz pokoji izlet u neku od kulturnih ili prirodnih znamenitosti.

S obzirom na brojke koje je iznio ministar turizma o 350 tisuća gostiju više u odnosu na prošlogodišnju sezonu, čini se da sve veći broj turista u Hrvatskoj pronalazi ono što za njih znači godišnji odmor. Već i sam kratki pogled na stranicu Turističke zajednice dodatno potvrđuje da se Hrvatska u svijetu želi prodati prvenstveno prirodom, arhitekturom i značajnim imenima. Nesumnjivo je to komparativna prednost Hrvatske u odnosu na zemlje regije, ali je pitanje koliko Hrvatska od toga može živjeti. Naime, veći broj gostiju ne znači i veću zaradu.

"Turizam teško da može što spasiti"

Ministar navodi kao vrlo značajan podatak da je u porastu kamping turizam koji odnosi čak 30 posto turističkih noćenja. Kampisti su najčešće ili mladi ljudi koji dane provode na plažama i žive od paštete i kruha, ili obitelji sklone liberalnijem načinu života koji na godišnjem traže prvenstveno mir i stapanje s prirodom, a u kampove dolaze vukući se autocestom u kamperima koji pucaju po šavovima zbog sve hrane koju nose sa sobom.

U trenutku teške financijske krize i novih zaduženja, Hrvatskoj nisu potrebni brojevi turista koji leže na hrvatskim plažama, nego brojevi onih koji troše u Hrvatskoj, a s obzirom ne prve podatke čini se da je takvih sve manje.

Početkom srpnja ministar je s razlogom upozorio premijerku Kosor da ne očekuje da će turizam spasiti proračun. Naime, premijerka je tada izjavila kako će prihodi od turizma biti važan segment u stabilizaciji proračuna na što je ministar poručio da "turizam teško da nešto može spasiti".

Incidenata sa srpskim turistima nema ništa više nego s drugima

Ministar se tijekom današnjega boravka u Dalmaciji osvrnuo na pisanje Pressa u kojem se preporuča srpskim turistima da zbog učestalih incidenata za ljetovanje izbjegavaju područje Zadra i Šibenika. "Ta preporuka nema opravdanja jer incidenata sa srpskim gostima nema više od incidenata s gostima i državljanima drugih zemalja. Osim toga, u svim tim slučajevima intervenirala je policija što znači da je pravna država reagirala. Mi smo uložili i još ćemo ulagati u animaciju srpskog tržišta te im kao ministar turizma mogu poručiti da bez ikakvog straha dođu Hrvatsku i na zadarsko i šibensko područje", demantirao je ministar navode iz Srbije.

Pročitajte više