BDP u prvom tromjesečju manji za 1,5 posto: "Uz ovakvu ekonomsku politiku nitko ne može biti optimist"

Foto: Tomislav Kristo/Cropix

DRŽAVNI zavod za statistiku objavio je prvu procjenu tromjesečnog bruto domaćeg proizvoda za prvo tromjesečje 2013. koja pokazuje da je BDP realno manji za 1,5 posto u odnosu na isto tromjesečje 2012. godine.

Iz DZS-a ističu da se prva procjena o realnoj stopi promjene tromjesečnog bruto domaćeg proizvoda može razlikovati od podatka u priopćenju standardnog oblika i sadržaja 'Procjena tromjesečnog obračuna bruto domaćeg proizvoda za prvo tromjesečje 2013.', koje će biti objavljeno 10. lipnja 2013. u tiskanom obliku i na internetskim stranicama Zavoda.

Dalić i Lesar: Pad BDP-a očekivan

"Pad BDP-a je rezultat svega onog što smo vidjeli u prvom kvartalu i sve je na to upućivalo. Posebno brine međugodišnje mjerenje prema kojem je taj pad puno intenzivniji", komentirala je HDZ-ova Martina Dalić ponovni pad BDP-a.

"Takav ekonomski rezultat jasno zahtijeva promjenu ekonomske politike, zaokret u načinu vođenja ekonomske politike, u prioritetima, žurno usmjeravanje Vlade na poboljšanje poslovne klime, na poboljšanje uvjeta investiranja, na reforme", istaknula je Dalić. Ne smatra da se trendovi mogu mnogo promijeniti.

"Ono što radite danas, daje rezultate kroz šest do osam ili ponekad i više mjeseci. A nažalost, ono što se danas kod nas radi i mjere ekonomske politike koje se provode, nisu one za koje vidim da bih u budućem vremenu mogle pridonijeti i zaokrenuti te trendove, posebno ne onom dinamikom, kojom bi to ustvari trebalo biti potrebno", rekla je Dalić. Nastavak pada BDP-a posljedica je nastavka loše politike Vlade, komentirao je Laburist Dragutin Lesar.


"Nastavak pada BDP-a posljedica je ekonomske politike kabineta Milanovića, koja se bazira isključivo na mjerama štednje, koje uvijek dovode do pada kupovne moći, a pad kupovne moći u svakoj državi dovodi i do pada BDP-a i s druge strane, monetarne politike koja se u Hrvatskoj ne mijenja već 15-ak godina, koja je bazirana isključivo na tečaj bez utjecaja na cijenu kapitala, dakle, kamata i kamatne politike u Hrvatskoj", rekao je Lesar.

Očekivan je, kaže, nastavak trenda od 2009. godine jer se ekonomska politika od tad nije mijenjala. Lesar nije optimističan.

"Ne, uz ovakvu ekonomsku politiku, nitko nažalost, u zemlji ne može biti optimist", poručio je Lesar.

Vidošević: Nismo potonuli kakve su bile najave

Šef Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević prokomentirao je za Media servis pad BDP-a u prvom tromjesječju ove godine od 1,5 posto. Vidošević kaže da obzirom da su bile dramatične najave, to ne izgleda strašno.

"Naravno, nije dobro, daleko od toga da je dobro, ali, eto, znak da nismo potonuli koliko smo možda očekivali i kakve su bile najave. Nadam se da će sada turistička sezona donekle pozitivno utjecati na korekciju BDP-a u naredna dva kvartala, a zadnji kvartal bi se trebao vidjeti neki rezultat kroz bilo kakvu investicijsku aktivnost, da bi ova godina, ono što ja mislim u ovom trenutku bila uspješna, ako bi bila stagnantna. Možda je ovo koliko god je loš podatak, ipak nagovještaj nečeg boljeg", poručio je Vidošević.

Linić: Rezultat u drugom polugodištu će ipak biti bolji


"Ni najmanje nisam zadovoljan padom BDP-a, evidentno je da je kriza u privatnom sektoru toliko jaka i da su učinci predstečajnih nagodbi, učinci Vladinih mjera o prolongaciji plaćanja obveza prema porezima, minimalni. Rezultati u drugom polugodištu će ipak biti bolji, komentirao je ministar financija Slavko Linić pad BDP-a u prvom tromjesječju...

Iako je pad usporen, Linić smatra da to još nije dovoljno.

"Preslabo, to su rezultati s kojima ne možemo biti niti najmanje zadovoljni. Treba uložiti daleko jače napore i osposobiti i privatni sektor da razvija djelatnost, ali i da ulaže u djelatnost. Prema tome, mjere koje je Vlada pripremila i počele primjenjivati krajem prošle godine daju male rezultate, ali prave rezultate ćemo moći vidjeti tek na kraju godine", rekao je Linić.

Pročitajte više