Četvero pripadnika HVO-a i HOS-a uhićeni zbog ratnih zločina nad Srbima u Hercegovini

ČETIRI bivša pripadnika HVO-a i HOS-a uhićeni su pod sumnjom da su tijekom rata u BiH počinili zločine nad Srbima zatočenim u logoru Dretelj kod Čapljine u Hercegovini.

Uhitili su ih pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA), a uhićenje je potvrdilo Tužiteljstvo BiH, koje i vodi istragu o cijelom slučaju, javlja tamošnji mediji.

Uhićeni su Srećko Herceg (45) i Ivan Medić (59) iz Ljubuškog, Marina Grubešić-Fejzić (44) iz Čapljine te Ivan Zelenika (58) iz okolice Mostara. Terete se da su počinili kaznena djela zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Njih četvero su osumnjičeni da su u svibnju 1992. godine kao upravitelj logora, stražar ili pripadnik formacija HOS-a počinili ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti s područja Čapljine i drugih mjesta, koji su bili protuzakonito zatočeni u nečovječnim uvjetima u Dretelju.

Tužiteljstvo BiH ističe da je više zatočenika umrlo od posljedica zlostavljanja i premlaćivanja, a nekima se nakon odvođenja iz ćelija gubi svaki trag. Osumnjičeni su predani državnom tužitelju koji će odlučiti o podnošenju zahtjeva za pritvor kojega može odrediti Sud BiH.

Pročitajte više