Dani šljiva i rakije u Siraču: Općina sa 15 kuna sufinancira svaku sadnicu

U SIRAČU se danas održavaju peti po redu Dani šljiva i rakija. Manifestacija je to kojom se, uz konkretne mjere iz općinskoga proračuna za podizanje nasada novih šljivika, želi očuvati tradicija kraja poznatog po proizvodima od šljive, ističe načelnik Sirača, Branimir Miler.

"Svako dvorište ima šljivu, međutim ti šljivici su zbog rata i zbog drugih niza okolnosti starog stanovništva bili napušteni. Idemo u tom smjeru da se taj dio revitalizira, odnosno da se malo obnovi. Za sada mogu reći da imamo negdje više od tri hektara zasađenih novih nasada, a imamo još u najavi, problem sa državnim zemljištem, ako bi se to riješilo, to bi bilo onda još nekih osam hektara šljiva", ističe Miler.

Općina daje 15 kuna po sadnici

Kako državnih potpora za podizanje šljivika nema, općina Sirač odlučila se za subvencioniranje iz vlastitih proračunskih sredstava, i to s 15 kuna po sadnici. Ova je mjera do sada urodila plodom, te je u zadnje tri godine zasađeno oko tri tisuće novih sadnica šljive. I današnjom manifestacijom žele se promovirati domaći tradicionalni proizvodi od šljive, a kako se kuha onaj najpoznatiji - dobra šljivova rakija, posjetitelji mogu doznati na radionici tradicionalnog pečenja rakije pod vodstvom Darka Kunovca. Za dobru rakiju, otkriva, potrebno je očistiti šljive od koštica, a nakon dozrijevanja koma, destilacija se provodi u tradicionalnim bakrenim kotlovima, koji daju najbolju kvalitetu rakije.


"Kod tradicionalne destilacije postoje tri frakcije. Prva se zove prvenac ili bašica, odnosno to je metilni alkohol, koji je po svojoj kemijskoj strukturi vrlo jak toksin, odnosno otrov i on se treba baciti. Zatim se skuplja srce, odnosno onaj dio destilata koji mi uzimamo i koji zovemo rakija i na kraju ostaju patočna ulja" pojašnjava Kunovac te dodaje: "Potrebno je dobro poznavanje procesa kako bi se patočna ulja pravilno odijelila".

Mamurluka ne bi trebalo biti

Kako ljudsko tijelo nema enzime koji bi ih razgradili, ovi alkoholni narkotici odgovorni su za mamurluk poslije lošeg pića. Mamurluka, pak, nakon Dana šljiva i rakija ne bi trebalo biti, jer izloženi su samo najkvalitetniji primjerci, a osim rakije, kuha se i domaći pekmez. Što je potrebno za dobar pekmez, otkriva nam Sirčanka Zdenka Mikeš.

"Raskuhane zdrave i zrele šljive, pa ispasirane i sada su evo na vatri jedno tri do četiri sata. Na kraju stavimo šećer i to je to", kaže Mikeš.

Uz proizvode od šljiva, druženje se u siračkom seoskom dvorištu nastavlja do dugo u noć. Tradicionalni proizvodi izloženi su na više desetaka štandova, a u kulturno-umjetničkom programu predstavljaju se društva iz desetak hrvatskih županija.

Pročitajte više