HNS i SDP: Župan Žinić protuzakonito imenovao politički podobne u Županijsku upravu za ceste

Foto: FAH

OBNAŠATELJ dužnosti predsjednika sisačko-moslavačkoga SDP-a Zdenko Vahovec i predsjednik županijskoga HNS-a Ivan Nekvapil izvijestili su na konferenciji za novinare u Sisku kako je na njihov zahtjev Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture odluku župana Ive Žinića o imenovanju novih članova Upravnog vijeća Županijske uprave za ceste (ŽUC) proglasilo ništetnom.

Na sjednici Županijske skupštine, kad je vidio da nema većinu, novi župan Ivo Žinić (HDZ) skinuo je s dnevnog reda razrješenje i imenovanje predsjednika i članova Upravnog vijeća Županijske uprave za ceste te prihvaćanje financijskog plana te uprave za 2015. Nakon toga je protuzakonito smijenio stare i imenovao nove, podobne članove iz HDZ-ove koalicije, čime je prekršio svoje ovlasti, izvijestili su Vahovec i Nekvapil.

"O toj smo odluci tražili očitovanje Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, koje je donijelo rješenje kako je takva odluka ništavna jer je prekršen članak 84. Zakona o cestama koji propisuje da prava i dužnosti županije kao osnivača ŽUC-a obavlja predstavničko tijelo", ocijenili su Vahovec i Nekvapil, dodajući da je tu odluku župan Žinić donio kako bi zadovoljio interese koalicijskih partnera i "kupljenih" vijećnika.

Vahovec: Iznevjerene predizborne najave

Na taj način istodobno nije prihvaćen ni financijski plan ŽUC-a pa je zbog nekih neostvarenih projekata županiji počinjena šteta od desetak milijuna kuna, rekao je Vahovec, dodajući da prvi potezi novog župana u sto dana njegove vlasti očito nisu ispunili predizborne najave.

Ivan Nekvapil rekao je kako vjeruje da će, unatoč najavama o boljitku, to ostati način županova ponašanja.

Pod pritiskom koalicijskih partnera, ocijenio je, župan više ne kontrolira stanje u županiji, a zato što nije ostvario očekivanu većinu u Županijskoj skupštini, zavladala je nervoza. Vahovec i Nekvapil najavili su da će i dalje upozoravati ne nezakonite odluke župana Ive Žinića.

Pročitajte više