Karzai: SAD trebaju pokrenuti pregovore s talibanima ili otići iz zemlje

Foto: Guliver Image / Getty Images

AFGANISTANSKI predsjednik Hamid Karzai izgleda da je ostao odlučan u subotu u svojoj odluci da ne potpiše sigurnosni sporazum s Washingtonom i rekao je da SAD trebaju izaći iz Afganistana ako ne mogu ponovno pokrenuti mirovne pregovore s talibanima.

"U zamjenu za ovaj sporazum, mi želimo mir za afganistanski narod. Inače im je bolje da odu, a naša će zemlja naći svoj vlastiti način", rekao je Karzai na tiskovnoj konferenciji.

Karzai je izjavio da su pregovori s talibanima jako važni kako bi se osiguralo da Afganistan ne bude ostavljen sa slabom središnjom vladom.

"Pokretanje mirovnih pregovora je uvjet jer mi želimo biti uvjereni da nakon potpisivanja sigurnosnog sporazuma Afganistan neće biti podijeljen...", kazao je.

Većina diplomata sada se slaže da Karzai vjerojatno neće potpisati Bilateralni sigurnosni sporazum (BSA) koji bi omogućio neki oblik američke vojne nazočnosti u Afganistanu po završetku 2014. kada većina vojnika treba otići.

Osim oživljavanja mirovnih pregovora s talibanima Karzai traži okončanje svih američkih napada na afganistanske domove, uključujući napade bespilotnim letjelicama.

Karzai je prvotno pristao na tekst sporazuma u studenome, a afganistanska plemenska skupština izglasala je taj sigurnosni sporazum i zatražila je od Karzaija da ga potpiše. Međutim, on ga je odbio potpisati.

"Nikakav pritisak, nikakva prijetnja, nikakav psihološki rat ne može nas prisiliti da potpišemo BSA. Ako oni žele otići, neka odu danas. Mi ćemo nastaviti sa svojim životom", istaknuo je.

Pročitajte više