Prva presuda protiv diskriminacije Roma: Djevojčice nisu primili na praksu "jer su Ciganke"



OPĆINSKI sud u Varaždinu donio je prvu presudu za diskriminaciju Roma u Hrvatskoj. Sud je nepravomoćno presudio u korist dvije djevojke srednjoškolske dobi kojima je zbog etničke pripadnosti odbijena zahtjev za odrađivanjem prakse.

"Kada nismo primljene na praksu, bila sam jako tužna i zabrinuta da ću možda pasti razred. No nakon ove presude, osjećam se sretno jer znam da će pomoći i drugima u ostvarivanju njihovih prava", kaže za H-alter.org Lidija Ignac, koja je je zajedno sa svojom kolegicom Željkom Balog podigla tužbu protiv jedne varaždinske trgovine.

Djevojke su tužile trgovinu zato što ih je njena vlasnica 2010. godine odbila primiti na praksu u okviru programa Gospodarske škole. Vlasnica trgovine rekla im je da ih neće primiti "zato što su Ciganke".

Djevojke su sve ispričale svojim roditeljima, te je pokrenut sudski proces. Na sudu je utvrđeno da su djevojke odbijene zbog diskriminacije. Tihana Gregov, odvjetnica koja ih je zastupala, smatra da se radi o velikoj stvari jer domaći sudovi nikad do sada nisu donijeli sličnu presudu.

"Ovo je hrabar čin jer se diskriminacija odvija na svakodnevnoj razini, no malo tko se usudi prijaviti je zbog toga što žrtve na sudovima često bivaju još jednom viktimizirane. Četrdeset posto pritužbi koje stižu u Ured pučkog pravobranitelja odnose se na rasnu i etničku pripadnost. I iako postoji dobar normativni okvir zaštite, ljudi rijetko prijavljuju diskriminaciju, i treba ih ohrabrivati", upozorila je Tena Šimonović Einwalter, koordinatorica za područje suzbijanja diskriminacije u Uredu pučkog pravobranitelja.

Pročitajte više