Rusi potpisali sporazum o partnerstvu s Abhazijom, Gruzija upozorila na aneksijsku politiku

Foto: FAH

RUSKI predsjednik Vladimir Putin potpisao je u ponedjeljak kontroverzni sporazum o partnerstvu s Abhazijom, separatističkom pokrajinom u Gruziji koja je odmah osudila taj potez i ocijenila ga korakom prema aneksiji, izvještava njamačka novinska agencija dpa.

Putin i abhaški predsjednik Raul Hadžimba potpisali su dokument na sastanku u Sočiju. Gruzija je osudila taj sporazum kojim Rusija i Abhazija osnažuju suradnju na društvenom, gospodarskom i humanitarnom području, ali i u pitanjima vanjske politike, obrane i sigurnosti. Vlada u Tbilisiju i većina ostalih zemalja ustraju na stajalištu da je to područje na Crnom moru gruzijska pokrajina.

Abhazija se odcijepila od Gruzije u ratu početkom 90-ih, kada je većina etničkih Gruzijaca iz tog područja pobjegla. Rusija je 2008. priznala Abhaziju kao neovisnu državu, zajedno s Južnom Osetijom, drugom gruzijskom separatističkom pokrajinom. No, tek je nekolicina zemalja priznala je te samoproglašene države.

Gruzija i NATO osudili sporazum

Gruzija je osudila potpisivanje sporazuma, ističući da neće dopustiti "Nikakav napad na svoju teritorijalnu cjelovitost".

"Pozivamo međunarodnu zajednicu da se na odgovarajući način očituje o toj novoj mjeri koju je poduzela Ruskla federacija u cilju aneksije okupiranih gruzijskih područja", stoji u priopćenju koje je objavilo gruzijsko ministarstvo vanjskih poslova.

Sporazum Putina i Hadžimbe naišao je i na oštra protivljenja unutar same Abhazije. Kritičari, naime, tvrde da taj čin potkopava nezavisnost Abhazije u odnosu na Rusiju. Putin je istaknuo da potpisivanje sporazuma znači udvostručavanje ruske financijske pomoći Abhaziji. Moskva će sljedeće godine za primjenu sporazuma uplatiti 111 milijuna američkih dolara.

Sličan sporazum Rusija predviđa sklopiti i s Južnom Osetijom.

Stoltenberg: Ovaj sporazum nije rješenje

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg osudio je u ponedjeljak potpisivanja sporazuma o partnerstvu između Rusije i separatističke gruzijske pokrajine Abhazije, poručivši da sporazum ne pridonosi mirnom i trajnom rješenju stanja u Gruziji.

NATO čvrsto podupire suverenost i teritorijalnu cjelovitost Gruzije u okviru njezinih međunarodno priznatih granica, poručio je glavni tajnik NATO-a.

"Stoga ne priznajemo takozvani sporazum o savezništvu i strateškom partnerstvu potpisan 24. studenoga između gruzijske pokrajine Abhazije i Rusije", priopćio je NATO u ponedjeljak na večer.

"Taj takozvani sporazum ne pridonosi mirnom i trajnom rješenju stanja u Gruziji. Naprotiv, on krši teritorijalnu cjelovitost i suverenost Gruzije i u suprotnosti je s načelima međunarodnog prava, načelima OESS-a i međunarodnim obvezama Rusije", poručio je Stoltenberg u priopćenju.

Dodaje kako i dalje poziva Rusiju da povuče priznanje gruzijskih pokrajina Južne Osetije i Abhazije i da povuče svoje snage iz Gruzije.

Pročitajte više