Saborska oporba: Da se troši transparentnije, računi za vodu bili bi manji

Foto: Hina

SABORSKA je oporba danas pozdravila prijedlog izmjena Zakona o transparentnosti tokova javnih sredstava, upozoravajući da netransparentno trošenje u velikim tvrtkama s javnim ovlastima rezultira sve većim opterećenjem građana, poput najnovijeg poskupljenja vode.

Iako pozdravlja odredbu po kojoj će poduzeća s javnim ovlastima morati odvojeno knjižiti novac iz javnih izvora, Ivan Šuker (HDZ) je od Vlade zatražio popis tvrtki i ustanova na koje se to odnosi.

"Među tim društvima ima i onih sa statusom udruge, a imaju javne ovlasti na temelju kojih ostvaruju visoke prihode. To su nekakva auto-moto društva i slične stvari", rekao je Šuker.

Zauzeo se da se predloženi zakon primjenjuje i na velika državna poduzeća sa statusom ustanove, kakve su Hrvatske vode, Hrvatske šume ili HEP.

"Njima je država dala monopol, ukupan prihod im je gotovo 20 milijardi kuna i trebaju voditi poseban račun, zato da nešto ne naplaćuju 100, ako to mogu obaviti za 50", rekao je Šuker.

Tumači da Hrvatske vode imaju javnu ovlast, budući da od građana naplaćuju naknadu.

"U protekle četiri godine dva puta se smanjivala naknada za vode i pompozno se govorilo kako se hrvatsko gospodarstvo time rasteretilo za 250 milijuna. Da, rasteretili smo gospodarstvo, ali smo zato svakom građaninu na kubik vode dodali kunu i koliko već ide", kazao je.

Na njegovo se izlaganje nadovezao Boro Grubišić (HDSSB), podsjetivši da su Hrvatske vode u 2013. na edukaciju potrošile čak 100 tisuća eura.

"Kasnije je, u ovogodišnjem proračunu, ta stavka nestala. Valjda su se svi educirali ili su zbog saborske rasprave to nekako preraspodijelili", kazao je Grubišić.

Bubalo upozorio na ubrzano zaduživanje Hrvatskih voda

Njegov stranački kolega Krešimir Bubalo pozdravio je povećanje kazni za one koji neuredno vode javne financije, a upitao je koliko je do sada bilo takvih slučajeva.

"Tema koja zanima mene, ali i ostale naše sugrađane, je pitanje jednog ZAMP-a", rekao je.

Upozorio je i na ubrzano zaduživanje Hrvatskih voda.

"Gledajući kako se Hrvatske vode zadužuju i investiraju, bojim se da povećanje cijene vode za desetak godina da neće biti prvoaprilska šala, da će litra vode iz pipe koštati koliko i boca 'Jane'", kazao je Bubalo.

Laburist Zlatko Tušak kaže, pak, da građani bez posla ne mogu plaćati račune takvih poduzeća, koja su, tvrdi, "itekako debelo zaštićena netransparentnošću".

Goran Marić (HDZ) uvjeren je da u netransparentnosti prednjače marketinške i tvrtke koje se bave odnosima s javnošću.

"Jedno društvo sa svojih pet-šest povezanih društava u nekoliko je proteklih godina ostvarilo ukupan prihod veći od milijardu kuna, samo po osnovi komunikacija i marketinga. Koliko je ova grupacija uprihodovala od poslova s državnim poduzećima?", upitao je Marić.


Zamjenik ministra financija Boris Lalovac odgovorio mu je da bi htio znati o kojoj se grupaciji radi, kako bi se tamo napravila revizija.

Suglasan je da bi uz zakon trebalo priložiti i popis tvrtki na koje se odnosi, a najavio je da će Vlada uskoro objaviti rokove plaćanja javnih poduzeća, ministarstava i drugih tijela.

Sabor će zasjedanje nastaviti sutra.

Pročitajte više