"Simpa" Hollande pobjeđuje na sreću: Strauss-Kahnov seksualni skandal odlučuje francuske izbore?

U ANKETAMA za predstojeće francuske predsjedničke izbore vodi Francois Hollande, koji bi vrlo lako mogao postati nasljednik Nicolasa Sarkozyja, ali upućeniji u situaciju kažu da će ta pobjeda više imati veze sa njegovom srećom, nego političkim sposobnostima.

Hollande je bio vođa francuskih socijalista prije pet godina kada se njegova partnerica Segolene Royal natjecala za predsjednicu. U međuvremenu se par rastao, no Hollande je postao kandidat nakon pada bivšeg šefa MMF-a Domiquea Strauss-Kahna u ožujku prošle godine. Bivši šef MMF-.a se smatrao najizglednijim socijalističkim kandidatom za pobjedu nad Sarkozyjem.

"Znao je da je Strauss-Kahn osuđen na propast"

No, Strauss-Kahn je uhićen nakon što ga je sobarica hotela u New Yorku optužila da ju je pokušao silovati. Optužbe protiv bivšeg šefa MMF-a su kasnije odbačene u SAD-u, no potom je upozoren da se otvara istraga u Francuskoj zbog upletenosti u "lanac prostitucije". No, poznavatelji prilika kažu da se Hollande "gurao" i prije seksualnog skandala Strauss-Kahna.

"Pripremao se za ovu kampanju još prije 18 mjeseci, prije pada Strauss-Kahna", kazala je novinarka Agnes Poirier, piše CNN. "Neki kažu da je znao, kao i mnogi drugi u stranci, da je Strauss-Kahn osuđen na propast: njegov osebujan privatni život je uvijek bio prepreka za njegovu predsjedničku kandidaturu", dodaje Poirier.

"To je 'lutrija'"

"Sigurno je da je manje karizmatičan od Strauss-Kahna i manje se antagonizama veže za njega nego za Sarkozyja. Ako pobijedi, to će biti zbog kombinacija političkih sposobnosti, sreće i činjenice da je Sarkozy masovno neprihvaćen među Francuzima", rekla je novinarka. Kao najveći Hollandeov problem analitičari ističu činjenicu da kada se probijao u socijalističkoj stranci, nikada nije bio kandidat za neku višu državnu dužnost.


57-godišnjak svoju podršku skuplja na temelju svoje druželjubivosti, ali mu stalno i iz vlastite stranke stižu pitanja ima li karizmu i odlučnost za predsjedničko mjesto. I sam je kazao da uvijek postoji rizik kod čovjeka koji postane predsjednik hoće li uspjeti obaviti ono što se od njega očekuje. "To je izbor i uvijek važan trenutak za državu zato što bira između dva rizika: ili ćete zadržati kandidata koji ide prema svome kraju ili uzeti novog kandidata kojeg ne poznajete. To je 'lutrija'", kazao je Hollande.

Napad na poslovnjake

No, ankete pokazuju da su se Francuzi nakon pet godina "zasitili" Sarkozyja te je Hollande od početka kampanje preuzeo vodstvo, dok ga je aktualni predsjednik sustigao nakon serije ubojstava u Toulouseu. Simulacije pokazuju da bi Hollande trebao premoćno pobijediti u drugom krugu izbora.

"Francuzi žele suvislost, stabilnost i pravdu", rekao je Hollande te objasnio kako njegova prednost znači da birači žele ojačati svoju državu. "U isto vrijeme žele pravdu, ali i da nitko ne ostane izvan nacionalne solidarnosti kao i da nitko nema popusta za doprinos koji se mora dati", dodao je Hollande. Njegovi kritičari tvrde kako Hollande želi oživjeti "ljevičarske poreze" i socijalnu politiku iz prošlosti, što je dao do znanja u prvom govoru kampanje kada je napao poslovnu zajednicu.

"Simpa"

"Ne želim dozvoliti da tržišta divljaju, i ne želim stvoriti probleme, već red i pravila. Moramo se boriti protiv financijskih ekscesa. Onih koji spekuliraju sa dugom države i one koji razvijaju financijske proizvode koji su učinili toliko štete", rekao je Hollande. No, analitičari tvrde da zbog "okova" međunarodnih financijskih i ekonomskih struktura Hollande neće moći izvesti radikalno skretanje Francuske ulijevo kao što je to napravio predsjednik Francois Mitterrand prije 30 godina.

Dodaju i kako bi mnogi birači mogli izabrati ne na temeljenju sadržaja, već na temelju stila kandidata. No, kažu i da se birače za to ne može kriviti zato što mnogi kritiziraju Hollandea da nije rekao koje su točno njegove ekonomske politike, iako je najavio povišenje poreza za bogate, povećaju socijalna davanja i stvori tisuće novih radnih mjesta. Najčešće se uz ime Francoisa Hollandea pojavljuje opis da je "simpa" ili simpatičan, a procjenjuje se da bi to moglo njegovo vodstvo u anketama pretvoriti u pobjedu na dan izbora. 

Pročitajte više