Analitičar: Plenković zbog svoje taštine neće odustati od Turudića

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Politički analitičar i profesor sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Ivan Rimac komentirao je za N1 slučaj Turudić i moguću reakciju HDZ-a i premijera Plenkovića na objavljenu prepisku između Ivana Turudića i Josipe Pleslić.

Ne vjeruje da će Plenković u međuvremenu, usprkos svemu, dići ruke od Turudića.

“Mislim da Plenković zbog svoje taštine, ali i zbog sukoba s predsjednikom Milanovićem, neće odustati od Turudića. Također mislim da će ta afera sigurno naštetiti HDZ-u jer je tek počela i vjerojatno će biti još materijala koji će se iznositi u javnost”, rekao je profesor Rimac.

"Ovo šteti HDZ-u"

Smatra da novonastali skandal s Turudićem šteti HDZ-u i šansama stranke na parlamentarnim izborima.

“Bez obzira na to što ta situacija dodatno homogenizira biračko tijelo HDZ-a, ona zatvara priliku da se govori o drugim temama. Ova bi afera mogla pojesti medijski prostor i kampanju općenito te biti jedina kampanja koja će se voditi pod pretpostavkom da će izbori biti na proljeće. No, s obzirom na Plenkovićev stil, njegovu samouvjerenost i želju da pokaže kako potpuno vlada saborom i procesima imenovanja, ne vjerujem da će odustati”, mišljenja je Rimac.

“Afera je tinjala od početka”

Afera je, dodaje, tinjala još od trenutka kada se Turudić javio na natječaj za glavnog državnog odvjetnika.

“Već je tada bilo izvjesno da bi afera mogla buknuti. No, očekivalo se da će Plenković osluškivati javnost i medije i procijeniti koliko je rizično predložiti Turudića za tu dužnost. U svojoj uvjerenosti da zbog toga što ima parlamentarnu većinu može dirigirati svim političkim procesima u zemlji, Plenković je zanemario sve signale o mogućoj aferi", kaže profesor.

Kao što mu je prethodna afera s ministrom Davorom Filipovićem bitno poremetila strategiju tajminga izbora, ova bi mu afera u najmanju ruku mogla poremetiti planove za raspisivanje izbora”, zaključio je politički analitičar Ivan Rimac.

Pročitajte više