Bandić zagrebački gradonačelnik, Holjevac predsjednica Gradske skupštine

U STAROJ gradskoj vijećnici konstituirana je nova zagrebačka Gradska skupština na kojoj je za gradonačelnika izabran Milan Bandić, a za predsjednicu Gradske skupštine Tatjana Holjevac.

Njihov izbor podržala je većina gradskih zastupnika s tim da je Tatjanu Holjevac, osim vladajuće, podržala i oporbena koalicija HDZ-HSLS-DC.

U prigodnom govoru Holjevac je uz zahvalu biračima i gradskim zastupnicima, izrazila nadu da će Gradska skupština biti mjesto za donošenje strateških odluka, ali i za kontrolu gradske izvršne vlasti.

"Želim da budemo jedinstvena ekipa za Zagreb", rekla je Holjevac. i poručila da će Skupštinu otvoriti građanima kako bi i oni mogli kontrolirati čelnike gradske vlasti.

Novi gradonačelnik Milan Bandić naglasio je da će u narednom mandatu gradskoj upravi najvažnije biti cjelovito razvojno osmišljavanje Zagreba i poticanje razvitka grada.

Rekao je da će se založiti za učinkovitu javnu službu i prekinuti praksu dopisivanja među gradskim uredima. Najavio je reorganizaciju trgovačkih društava, posebno prometno-komunalnih i postupnu privatizaciju nekih od njih.

Poticat će se poduzetničke inicijative, a gradske će vlasti imati razumijevanja i za socijalna pitanja. Uvest će se javna kontrola potrošnje gradskog proračuna, rekao je.

Priznao je da prošla gradska vlast nije uspjela zaustaviti urbanu devastaciju grada, ali da će u buduće, uz aktivnu zemljišnu politiku kojom će grad u prvi plan staviti svoje interese poput gradnje stanova, vrtića, škola, igrališta i parkova, redefinirati urbanu kvalitetu grada.

Spomenuo je i gradnju četiri nova mosta preko Save, spalionice gradskog otpada, novog kongresnog centra te glazbene akademije.

"Zagreb se mora mijenjati ostajući isti", zaključio je Bandić i nakon prigodnog govora predao bukete cvijeća dosadašnjoj gradonačelnici Vlasti Pavić i bivšoj predsjednici Gradske skupštine Morani Paliković Gruden, koje su od sada gradske zastupnice.

Na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja većinom glasova izabrani su i Bandićevi zamjenici u Gradskom poglavarstvu: Ivo Jelušić zadužen za gospodarstvo i Ljiljana Kuhta Jeličić za društvene djelatnosti. Oboje su iz SDP-a.

Potpredsjednici Tatjane Holjevac bit će dvoje iz redova koalicije SDP-HSS-HSU, Dragutin Štiglić (HSU) i Berislav Radić (HSS), a dvoje iz oporbenih redova - Katarina Fuček HDZ i Miroslav Rožić HSP.

Osnovano je i osam klubova zastupnika i to SDP, HSS, HSU, HDZ-HSLS-DC, HSP, HNS, Klub nezavisnih gradskih zastupnika Tatjane Holjevac te Borisa Mikšića.

Nova tajnica Gradske skupštine bit će Greta Augustinović Pavičić, koja na toj dužnosti zamjenjuje Bernardu Jurčec, dugogodišnju skupštinsku tajnicu.

Zbog nespojivosti dužnosti umjesto Marine Matulović Dropulić (HDZ) u klupu gradskog zastupnika sjest će Tomislav Babić, a nakon ostavke Andrije Hebranga (HDZ) i Vesne Pusić (HNS) njihova će mjesta zauzeti Danira Bilić (HDZ), odnosno Morana Paliković Grude (HNS).

Na lokalnim izborima održanim u svibnju pobijedila je koalicijska lista predvođena SDP-om. S četiri zastupnika s nezavisne liste Tatjane Holjevac s kojom je Bandić sinoć objavio suradnju ima 29 od ukupno 51 skupštinskog zastupnika.

Pročitajte više