Bandićev program za izlazak na izbore: Smanjite plaće i mirovine saborskim zastupnicima!



MILAN BANDIĆ kandidirat će se na parlamentarnim izborima! Ako je do sada bilo ikakve dvojbe da gradonačelnik Zagreba i dalje nije istrošio svoje političke ambicije, Bandić ih je otklonio današnjim priopćenjem koje je poslao medijima.

U priopćenju se Bandić osvrće na hrvatske saborske zastupnike, njihove plaće i mirovine, kao i na izborni zakon. Iako je priopćenje poslano iz Ureda gradonačelnika, Bandić ga potpisuje samo imenom i prezimenom, odnosno ne istupa kao gradonačelnik glavnog grada Hrvatske, već kao privatna osoba.

Bijeda stranačkog života

"Hrvatski sabor trebao bi biti mjesto vizije, intelektualne nadmoći, iskrenoga domoljublja i poštene borbe za hrvatsku budućnost i bolji život običnoga čovjeka. Nažalost, posljednji saziv hrvatskoga parlamenta pokazao je priličnu bijedu hrvatskoga stranačkog i parlamentarnog života", odmah je oštro krenuo Bandić, istaknuvši da većina zastupnika Sabor doživljava isključivo kao sjajnu priliku za uhljebljenje i stjecanje povlaštene mirovine.

To je motivacija koju, smatra Bandić, saborskim zastupnicima treba oduzeti: "U vrijeme teške gospodarske situacije, kada naši sugrađani svakodnevno ostaju bez posla i nemaju čime prehraniti svoje obitelji, zaista je licemjerno čuvati svoju visoku plaću i insistirati na povlaštenoj mirovini već nakon dvije godine provedene u saborskim klupama".

Smanjiti zastupnicima plaće i mirovine, promijeniti izborni sustav


Bandić tako predlaže da zastupnici povlaštenu mirovinu dobivaju tek nakon što su u Saboru proveli četiri godine u Saboru. Također, predlaže da se zastupnicima zabrani odlazak u mirovinu ukoliko nemaju barem 20 godina radnog staža na nekom drugom poslu. Iznos saborske mirovine trebao bi biti usklađen sa svim ostalim mirovinama u zemlji, a plaća saborskih zastupnika ne bi trebala biti veća od dvije prosječne hrvatske plaće, ističe Bandić.

"Na taj će način osjetiti kako uistinu živi Hrvatska, a što će im ujedno biti i poticaj da se odlučnije zauzmu za napredak zemlje, a ne da se iscrpljuju u besplodnim prepucavanjima pred saborskim TV kamerama ili da drijemaju u saborskim klupama, uživajući u blagodatima o kojima običan čovjek može samo sanjati", kaže Bandić te naglašava kako je trenutni saziv Sabora rezultat izbornog sustava koji omogućava stranačkim liderima da kroje liste među vlastitim preferencijama.

"Ne zastupaju nas najbolji među nama već oni najodaniji stranačkim vođama, bez obzira na njihovo obrazovanje, sposobnosti i domoljublje. Zato se oštro zauzimam za promjenu postojećega izbornog sustava i uvođenje tzv. otvorenih lista, kako bi hrvatski građani imali priliku birati najbolje ljude koji će ih zastupati, a ne stranke, koje, nažalost, protežiraju podobne, a ne sposobne", zaključuje Bandić.

Pročitajte više