Bivši liberalni predsjednik Leonel Fernandez ponovno izabran u Dominikanskoj Republici

LIBERALNI kandidat Leonel Fernandez, koji je upravljao Dominikanskom Republikom od 1996. do 2000. godine, u nedjelju je ponovno izabran na novi četverogodišnji mandat već u prvome krugu predsjedničkih izbora osvojivši više od 50 posto glasova u toj zemlji pogođenoj ekonomskom i socijalnom krizom.

Pobjedu 50-godišnjeg Fernandeza priznao je dosadašnji liberalni predsjednik Hipolito Mejia (63), u izjavi u informativnom centru njegove Stranke dominikanske revolucije.

"Potvrđujem za pobjednika predsjedničkog kandidata Leonela Fernandeza; tko pobjeđuje, pobjeđuje, a tko gubi, gubi", kazao je u sumornom ozračju Mejia, kojega su birači vjerojatno kaznili zbog bijednog ekonomskog stanja u kojem se zemlja nalazi.

Jedan od prvih izazova koji očekuju novog predsjednika Leonela Fernandeza jest nastavak oporavka zemlje zapale u ekonomsku i socijalnu krizu već više od dvije godine, s vanjskim dugom od sedam milijardi dolara i stand-by sporazumom u tijeku s MMF-om.

U nasilju tijekom predsjedničkih izbora poginulo je šest osoba, a sedam ih je ozlijeđeno, izjavio je predsjednik središnjeg izbornog povjerenstva Luis Arias.



Pročitajte više