BRAZILSKA VLADA OSLOBODILA 2300 ROBOVA

U sklopu nove ofenzive državnih odvjetnika, vlada brazilskoga predsjednika Luiza Inacija Lule da Silve oslobodila je 2300 radnika koji su radili u robovskim uvjetima, objavili su u ponedjeljak mediji.

List O Globo objavio je vladin izvještaj koji kaže da su državni odvjetnici podnijeli prijave protiv 41 zemljoposjednika i osam tvrtki kojima će se suditi zbog kršenja zakona o radu i neplaćanja socijalnoga osiguranja za radnike.

Prema tom izvještaju, najnoviji pokušaj oslobađanja radnika koji žive i rade kao roblje druga je velika ofenziva protiv ropstva otkako je u siječnju prošle godine Lula došao na vlast.

Rezultati prve operacije objavljeni su u studenome 2003., a doveli su do oslobađanja 5100 robova i tužbi protiv 52 zemljoposjednika i tvrtki.

Vlasnici rančeva i tvrtki optuženi da drže robove gube sve vladine zajmove, porezne poticaje i druge beneficije.

Ropstvo je u Brazilu zabranjeno 1888., ali i stoljeće poslije ono postoji pod raznim krinkama, a najčešći scenarij je da se siromašni seljaci navode na odlazak iz rodnih mjesta ponudama dobro plaćenih poslova na udaljenim imanjima.

Kad dođu na novo radno mjesto, troškovi stanovanja i hrane odbijaju im se od plaća, koje su im obično premale da pokriju troškove, pa radnici ulaze u dužničko ropstvo.

Poslodavci im ne daju nikakve ugovore, ne plaćaju im socijalna davanja i zabranjuju im da napuste imanja tvrdeći da ih ne mogu pustiti prije nego podmire "dugove".

(Hina) xvm ydv

Pročitajte više