Budiša: Treba nam velika koalicija sa Jadrankom Kosor i Zoranom Milanovićem u Vladi

POVRATNIK u hrvatsku politiku nakon deset godina mirovanja Dražen Budiša zagovara osnivanje velike koalicije HDZ-a i SDP u kojoj bi predsjednica Vlade ostala Jadranka Kosor dok bi njezin zamjenik postao predsjednik najveće oporbene stranke Zoran Milanović.

"Situacija u Hrvatskoj sada je takva da bi na prijevremenim izborima HDZ bio poražen. No, ne vidim da bi Hrvatska time izašla iz krize. Problemi su toliko teški da ih ne može riješiti jedna politička snaga. I danas, kao prije 20 godina, potrebno je objediniti sve snage i zato se zauzimam za formiranje velike koalicije sada i odmah, a ne za čekanje izbora, bili oni izvanredni ili redoviti", rekao je Budiša objašnjavajući svoju ideju te dodao kako bi takvu koaliciju trebali predložiti HDZ-ovci na čelu sa Jadrankom Kosor, piše Večernji list.

"Josipović se ne može mjeriti s Vesnom Pusić, a Bandić s Miroslavom Tuđmanom"

Ta bi koalicija, po Budiši, trebala trajati do kraja ovog mandata i završetka nateže krize. "Sve bi se snage uhvatile u koštac s teškim problemima kao što su brodogradnja i reforma državne uprave", smatra Budiša. Bivši dugogodišnji predsjednik HSLS-a osvrnuo se i na prvi krug predsjedničkih izbora u kojem su, po njemu, otpali ozbiljni kandidati.

"Ivo Josipović se ne može mjeriti s Vesnom Pusić, jednako kao što se Bandić ne može mjeriti s Andrijom Hebrangom, pa ni s Miroslavom Tuđmanom", kaže Budiša i dodaje kako će on propustiti drugi krug izbora, jer nema za koga glasati u njemu.

Pročitajte više