Crnac (17) u SAD-u spavao u ukradenom autu. Policajac sjeo iza njega pa ga upucao

Screenshot: Policija SAD

AMERIČKO ministarstvo pravosuđa pokrenulo je istragu smrti tinejdžera iz Washington DC-ja kojeg je upucao policajac koji je sjedio iza njega u automobilu. Dalaneo Martin (17) je 18. ožujka spavao u ukradenom parkiranom vozilu kada su došli policajci, otvorili vrata i pokušali ga uhititi. 

Na snimkama s kamera koje se nalaze na uniformi policajaca vidi se kako službenici kradom ulaze u auto s namjerom da uhite prijestupnika. Osumnjičenik, koji je bio crnac, probudio se i pokušao odjuriti automobilom mada je policajac već bio na stražnjem sjedalu. 

 

"Stani ili ću pucati!" 

Službenik je naredio maloljetniku da zaustavi auto, a zatim ga upucao s leđa. "Stani. Stani ili ću pucati!" poručio je policajac 17-godišnjaku nekoliko sekundi prije nego što je više puta pucao iz vatrenog oružja, piše BBC

Na snimkama se vidi kako se automobil zabija u kuću nekoliko sekundi kasnije i kako službenici na travnjaku ispred kuće pružaju prvu medicinsku pomoć tinejdžeru. Policajci kažu da je iz automobila pronađen pištolj. 

Sindikat stao u obranu policajca 

Ministarstvo pravosuđa je priopćilo kako se radi o "tragičnom i uznemirujućem slučaju" te izrazilo sućut obitelji i prijateljima ubijenog 17-godišnjaka. Predsjednik američkog sindikata Park Police branio je postupke policajca. 

"Postojao je opravdan, zakonski razlog da policajac bude u automobilu, a uporaba sile je također bila opravdana. Sindikat stoji iza radnji koje je poduzela policija", rekao je Kenneth Spencer za Washington Post. Majka ubijenog tinejdžera Terra Martin zatražila je da policajac koji je pucao u njenog sina dobije otkaz i da se procesira na sudu. 

Pročitajte više