Danas se obilježava Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena obilježava se danas u svijetu u spomen na 8. ožujka 1908., kada je 15.000 žena zaposlenih u tekstilnoj industriji u New Yorku prosvjedovalo tražeći kraće radno vrijeme, bolju plaću, pravo glasa i zabranu rada djece.

Žene su tada usvojile slogan ´kruh i ruže´, pri čemu kruh simbolizira ekonomsku sigurnost, a ruže poboljšanje kvalitete života. Ujedinjeni narodi počeli su slaviti 8. ožujka kao Međunarodni dan žena 1975. godine.

Od kraja 19. stoljeća žene se aktivno bore za ostvarenje političkih prava, prava na zapošljavanje, zdravlje i obrazovanje, no tek u drugoj polovici prošlog stoljeća uspjele su ostvariti brojniju zaposlenost, a time i ekonomsku neovisnost i ulazak u javni život.

Međutim, ulazak na tržište rada i bolji društveni položaj u većini zemalja nije doveo i do primjerene podjele rada u obitelji, pa je to rezultiralo dvostrukom opterećenošću žena.

Istraživanja u Srednjoj i Istočnoj Europi pokazala su da žene tjedno ´odrade´ preko 85 sati plaćenog i neplaćenog rada, u odnosu na 70 radnih sati muškaraca.

´Iako je učinjen značajan pomak u prepoznavanju i zaštiti ženskih ljudskih prava u svijetu, žene još uvijek nisu ravnopravne s muškarcima´, ističu aktivistice za ženska ljudska prava.

Dodaju da većinu od 1,3 milijarde siromašnih u svijetu čine žene, u prosjeku imaju manja primanja od muškaraca za isti posao, a i dalje su u velikom postotku žrtve raznih vidova nasilja.

Članice ženskih organizacija u Hrvatskoj danas će u Gajevoj ulici (ispred hotela Dubrovnik) u Zagrebu od 11 sati do 14 sati organizirati uličnu akciju obilježavanja Međunarodnog dana žena pod nazivom ´Rodna ravnopravnost´.

Prigodnim manifestacijama i konferencijama za novinare Dan žena će obilježiti i Amnesty International Hrvatske, Gradska organizacija SDP-a, ženska inicijativa Hrvatske narodne stranke, zagrebački ogranak Liberalne stranke, Sekcija žena antifašistkinja i Centar za ravnopravnost spolova.

Pročitajte više