Demokrati iz Sjeverne Irske napali May zbog Brexita

Foto: EPA

SJEVERNOIRSKA stranka na koju se oslanja vlada britanske premijerke Therese May, u subotu je iznijela nove napade na njezin sporazum o Brexitu, ustvrdivši kako bi on štetio Ujedinjenom Kraljevstvu i da bi vodstvo laburista moglo biti bolje. 

Demokratska unionistička stranka (DUP) je na svojem godišnjem skupu pozvala svoje pobornike da se usprotive sporazumu premijerke. Oni su velikim ovacijama pozdravili govor Borisa Johnsona, bivšeg ministra vanjskih poslova i rivala May, koji je pozvao vladu da se pripremi na mogućnost razvoda Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije bez dogovora. 

"Objavljeni dogovor loš je za UK"

"U narednim tjednima parlament će biti suočen s jasnim izborom o budućnosti naše države: biti nacija koja neovisno trguje i napušta EU kao jedinstveno Ujedinjeno Kraljevstvo, ili da ostane zatočena u luđačkoj košulji Europske unije, razjedinjena i umanjena", rekao je zamjenik predsjednice DUP-a Nigel Dodds, dodavši kako je objavljeni dogovor loš za Ujedinjeno Kraljevstvo.

Ta je retorika pokazatelj onoga s čim će se May morati suočiti da bi uvjerila DUP i pobunjenike među svojim konzervativcima da podrže ili barem budu suzdržani u glasanju o njezinom sporazumu. 

May bi u nedjelju u Bruxellesu s drugih 27 europskih čelnika trebala podržati taj dogovor, kao i deklaraciju koja ga prati. No za potvrdu u britanskom parlamentu trebat će promijeniti mišljenje desecima parlamentaraca. 

DUP se protivi dogovoru s EU-om

Deset zastupnika DUP-a, koji su nakon prijevremenih izbora prošle godine odlučili podržati manjinsku vladu premijerke, više je puta ponovilo da se protivi njezinom dogovoru s EU-om. 

Čelnica DUP-a Arlene Foster je u subotu za novine The Times natuknula da bi vlada koju bi vodio Jeremy Corbyn, čelnik laburista, dugogodišnjih saveznika Sinn Feina, rivala njezine stranke, mogla biti bolja za dogovor. 

Iako vlada s Corbynom na čelu "nije ugodan scenarij", sporazum May o Brexitu je "stvarna prijetnja", poručila je Foster. 

Njezina stranka strahuje da bi dogovor o rezervnom, takozvanom "backstop" rješenju o granici između Republike Irske i Sjeverne Irske, mogao dovesti do bliskijih odnosa Sjeverne Irske s EU-om nego s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva ako se ne uspije postići nikakav drugi dogovor o izbjegavanju tvrde granice. 

Sporazum bi mogao ugroziti status Sjeverne Irske u UK

Probritanski DUP smatra kako bi to moglo zaprijetiti samom statusu Sjeverne Irske u UK. 

"Ako ne poništimo backstop rješenje, shvatit ćemo da nas je Bruxelles postavio u položaj koji je htio - onaj satelitske države", rekao je Johnson na skupu. 

May je na te tvrdnje odgovorila da bi se Britanija u slučaju neprihvaćanja ovog sporazuma mogla suočiti s iznimno kaotičnim scenarijem izlaska bez dogovora. 

Nekoliko članova DUP-a naglasilo je da stoji iza čvrstog stava vodstva stranke o sporazumu premijerke, usprkos nedavnim pozivima poslovnih i poljoprivrednih grupacija na izbjegavanje trgovinskog kaosa koji bi mogao uslijediti. 

"Theresa May jednostavno ne uzima u obzir što unionisti u Sjevernoj Irskoj misle", rekao je član DUP-a iz Belfasta koji nije otkrio svoje ime. 

"Ono što se događa u Uniji puno je važnije od poslovnih prilika", zaključio je.

Pročitajte više