Djelatnim vojnim osobama 12 mjeseci staža računa se kao 15, 16 ili 18 mjeseci

SVIM djelatnim vojnim osobama, bez obzira u kojoj su postrojbi ili službi u hrvatskim Oružanim snagama 12 mjeseci računa se kao 15, a 16, ili 18 mjeseci, ovisno o težini i uvjetima rada, doznaje se u MORH-u.

To je i objašnjenje jučerašnje vladine Uredbe po kojoj se djelatnim vojnim osobama zbog otežanih uvjeta rada i prirode obavljanja poslova, staž računa s povećanim trajanjem.

Po toj uredbi sve djelatne vojne osobe za 12 mjeseci dobiju 15 mjeseci staža.

Pripadnicima gardijskih brigada, tehničarima i mehaničarima za streljivo i minsko-eksplozivna sredstva, vojnim policajcima, pripadnicima postrojbi Atomsko biološko kemijske obrane te obavještajno sigurnosnim djelatnicima 12 mjeseci se obračunava kao 16.

Letačima, padobrancima, diverzantima, pirotehničarima, roniocima, podmorničarima i osobama koje rade s barokomorama te pripadnicima hrvatskih Oružanih snaga koji sudjeluju u međunarodnim misijama pod okriljem UN-a, dakle onima koji rade u posebnih okolnostima 12 se mjeseci obračunava kao 18.

U MORH-u ističu da se vladina uredba odnosi i na civile, točnije na državne službenike i namještenike koji su eventualno postavljeni na ustrojbenim mjestima djelatnih vojnih osoba i to u razdoblju dok obavljaju te dužnosti.

Uredba će stupiti na snagu osam dana nakon objave u Narodnim novinama.

U jučerašnjem priopćenju sa zatvorene vladine sjednice kao novina u odnosu na dosadašnje propise iz te problematike navodi se da se staž s povećanim trajanjem priznaje djelatnim vojnim osobama zbog njihove stalne obveze održavanja visoke borbene i psihofizičke spremnosti.

Pročitajte više