ELBARADEI: IRAN PORUČIO DA ĆE PRIHVATITI OŠTRIJE INSPEKCIJE

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei rekao je u četvrtak da će Iran odgovoriti na sva sporna pitanja, te da će prihvatiti dodatni protokol Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, koji će omogućiti dodatne inspekcije iranskog nuklearnog programa.

Govoreći novinarima nakon razgovora s čelnikom iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost Hassanom Rohanijem, ElBaradei je kazao: "Rohani me uvjerio da će Islamska Republika Iran pojasniti sva sporna pitanja kako bismo mogli verificirati sve aspekte iranskih nuklearnih aktivnosti."

On je kazao da mu je Rohani također rekao da je Teheran spreman prihvatiti oštrije, nenajavljene inspekcije iranskih nuklearnih postrojenja potpisivanjem dodatnih protokola Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja (NPT).

ElBaradei je doputovao u Teheran ranije u četvrtak i trebao bi cijeli dan provesti u razgovorima s iranskim dužnosnicima.

Njegov posjet događa se samo dva tjedna prije isteka ultimatima UN-a Iranu da pruži dokaze kako ne razvija nuklearno oružje, ili se suoči s uvođenjem sankcija.

Pročitajte više