Emiliju Marinu uručen mač francuskih akademika

RAVNATELJU splitskog Arheološkog muzeja Emiliju Marinu večeras je u Splitu svečano uručen tradicionalni brončani "mač francuskih akademika" u povodu njegova izbora u Razred za humanističke znanosti Francuske akademije znanosti i umjetnosti.

Mač, 80 centimetara dug, ukrašen ulomcima keramike, stakla i kamena iz Salone i Narone, rad je akademskog kipara Kažimira Hraste, a Marinu ga je na svečanosti u foyeru splitskog Hrvatskog narodnog kazališta predao doživotni tajnik Francuske akademije Andre Laronde.

Laronde je istaknuo kako je Emilio Marin to vrijedno priznanje zaslužio svojim sveukupnim znanstvenim radom na istraživanju povijesti i promicanju arheologije, ali i svojim doprinosom hrvatsko-francuskim odnosima.

Laronde je rekao da je Marin najveći dio svog rada posvetio Splitu, istaknuo je njegova arheološka iskapanja u Saloni i Naroni, obnovu Arheološkog muzeja, koji je 1820. utemeljio austrijski car Franjo I., te podsjetio da je Emilio Marin objavio brojne radove namijenjene znanstvenoj javnosti, ali i širokom krugu čitatelja, "sve u službi hrvatske kulture".

Član Francuske akademije humanističkih znanosti Jean Marcade istaknuo je, među ostalim, Marinov izniman rad na otkriću Augusteuma u Naroni, doprinos u osuvremenjivanju Tusculuma u Solinu i otkriće "glave" carice Livije.

"Ova svečanost je prvi put u povijesti organizirana u Hrvatskoj i to je veliki događaj za mene, a vjerujem i za Split te cijelu našu domovinu", kazao je Emilio Marin, najmlađi član Razreda humanističke znanosti Francuske akademije znanosti i umjetnosti.

"Brončani mač je dar mojih francuskih i hrvatskih kolega, napravljen u Splitu, a specifičan po tome što simbolizira mač i mašklin kojim arheolog otkriva krhotine povijesti, te ih svojim perom i mišlju slaže u jednu cjelinu", kazao je Marin.

Među mnogobrojnim uzvanicima, svečanosti su nazočili i predsjednik Paneuropske unije Otto von Habsburg i nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić. Na svečanosti su pročitani i pozdravni govori glavnog tajnika Razreda za humanističke znanosti Francuske akademije znanosti i umjetnosti Jeana Leclanta, predsjednika Međunarodne udruge grčke i latinske epigrafije Marca Mayera i prvog francuskog veleposlanika u Hrvatskoj Georgesa-Marie Chenua koji zbog spriječenosti drugim obvezama nisu mogli nazočiti ovom događaju.

Nakon izbora za dopisnog člana, Francuska akademija je Emilija Marina uvrstila među svoje redovite međunarodne članove 7 ožujka.

Pročitajte više