Grbin o tijelima u Sv. Duhu: Radi se o podmetanju, treba to hitno istražiti

Foto: FaH

PREDSJEDNIK SDP-a Peđa Grbin kazao je danas da od novog zagrebačkog nadbiskupa, mons. Dražena Kutleše, očekuje da otvoreno progovori o slučajevima zlostavljanja unutar Katoličke crkve, po uzoru na druge zemlje.

"Činjenica je da je u sklopu Katoličke crkve bilo brojnih ružnih stvari poput zlostavljanja i očekujem da o tome novi nadbiskup otvoreno progovori. Kao što je u Njemačkoj, SAD-u i Australiji vodstvo Katoličke crkve prihvatilo svoju odgovornost i krenulo s isprikom, očekujem da se to dogodi i u Hrvatskoj", rekao je Grbin, referirajući se na današnje liturgijsko slavlje na kojem Dražen Kutleša preuzima službu zagrebačkog nadbiskupa.

Grbin o tijelima u Sv. Duhu: To je podmetnuto

Što se tiče snimke iz bolnice Sveti Duh na kojoj se vide mrtva tijela kako leže na podu mrtvačnice, koju su ovih dana objavili mediji, predsjednik SDP-a je rekao kako smatra da se radi o podmetanju te od nadležnih tijela očekuje da u najkraćem roku istraže cijeli slučaj.

"Ako nekome padne na pamet vaditi tijela iz hladnjače, poredati ih na podu i slikati kako bi napravio politički cirkus, to nije samo degutantno nego i kazneno djelo povrede mira pokojnika. Službena informacija je da se radilo o smještanju i nisam čuo ništa što bi me ponukalo da u to sumnjam", kazao je nakon što je uprava bolnice Sveti Duh podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja.

Odao počast Ivici Račanu

Grbin je jutros zajedno s vodstvom stranke i zastupnicima SDP-a u Hrvatskom saboru, Europskom parlamentu i zagrebačkoj skupštini položio cvijeće na grob prvog predsjednika stranke Ivice Račana, povodom 16. godišnjice njegove smrti.

"Radi se o velikanu hrvatske politike koji je dva puta vodio demokratizaciju zemlje. Prvi put 1990. godine, kada smo stvarali demokratski višestranački sustav, a zatim 2000. godine, kada je Hrvatska uvela parlamentarizam kakav imamo danas", naglasio je grbin.

Ivica Račan kao predsjednik Saveza komunista Hrvatske najavio je prve višestranačke izbore koji su održani u travnju 1990., na kojima pobjeđuje HDZ. Deset godina kasnije izabran je za predsjednika vlade, nakon što je na parlamentarnim izborima predvodio šesteročlanu koaliciju, zajedno s liberalnim strankama. Umro je u travnju 2007. godine, nakon bitke s tumorom.

Pročitajte više