Hanfa u odgovoru Financial Timesu tvrdi da je neovisna. Vodi ju frend Martine Dalić

Foto Marko Lukunić/Igor Šoban (Pixsell)

HRVATSKA VLADA pritiskala je njemački Allianz da preuzme ruski udio u Fortenovi, osnovna je teza članka Financial Timesa koji pokazuje kako HDZ-ova vlada Andreja Plenkovića koristi "neovisne institucije", u ovom slučaju Hanfu, kako bi se donijele odluke koje njoj odgovaraju.

>> Novinar FT-a: Allianz je o Plenkovićevim pritiscima obavijestio njemačku vladu

>> Hanfa reagirala na objavu Financial Timesa: Mi smo neovisni, a ne pod utjecajem vlade

"Mi smo neovisni, a ne pod utjecajem vlade", bio je službeni odgovor Hanfe na napise Financial Timesa, no ta teza naprosto nije točna. Naime, upravo je Ante Žigman postavljen na čelno mjesto u Hanfi, i to kao blizak prijatelj bivše potpredsjednice vlade Martine Dalić koja je morala dati ostavku zbog Agrokora/Fortenove. 

Isto tako, njegova supruga Nataša Mikuš Žigman, bivša državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, nedavno je prešla u Podravku, gdje se nalazi Martina Dalić. 

Kako je HDZ spašavao Žigmanovu fotelju 

No, najbitnije je da je upravo Plenkovićev HDZ prošle godine spasio fotelju Anti Žigmanu kada je nalaz Državne revizije potvrdio pisanje Indexa da je čak 89 zaposlenika Hanfe nezakonito trgovalo vrijednosnicama. Naime, iz tog nalaza Revizije razvidno je da državni regulator nije u stanju nadgledati ni vlastite zaposlenike te da vlada, najblaže rečeno, rasulo. 

Podsjetimo kako se HDZ trudio zataškati tu aferu u Hanfi, ne pridajući joj nikakvu pažnju, dok je HDZ-ovka Grozdana Perić, koja predsjeda saborskim Odborom za financije i državni proračun, odbila na tom tijelu raspravljati o Hanfi. Nije to učinila ni nakon što je javno objavljen nalaz Državne revizije. 

>> Državna revizija nakon tekstova Index Istraga potvrdila velike nepravilnosti u Hanfi

>> Otkrivamo veliku aferu u Hanfi: 89 zaposlenih nezakonito trgovalo vrijednosnicama

>>Index Istrage: Hanfa izmislila opravdanja za nelegalno trgovanje svojih zaposlenika

Sve su to glavni razlozi da Hanfa bude ovisna ne samo o aktualnoj HDZ-ovoj politici nego i o Plenkovićevim ljudima, prije svega Martini Dalić. No, krenimo redom. 

Plenković pritiskao Nijemce preko Hanfe 

Financial Times objavio je da je hrvatska vlada podvrgnula pritisku njemačkog osiguravatelja Allianz, a Hanfa zaprijetila mjerama njegovom AZ fondu nakon što se povukao iz sporazuma koji je uključivao isplatu 500 milijuna eura ruskom Sberbanku za 42.5-postotni udio u Fortenovi, najvećem poslodavcu u Hrvatskoj, s 45 tisuća zaposlenih i prihodom od 5.2 milijuna eura.  

Nakon što je Allianz odbio preispitati odluku, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) eksplicitno je, kako tvrde izvori za Financial Times, zaprijetila AZ-u novčanim kaznama i smjenom uprave ako otkrije greške u sustavu upravljanja i kontroli upravljanja rizikom.

"Hanfa je u svojim nadzornim aktivnostima samostalna i neovisna te ih provodi u svrhu očuvanja stabilnosti financijskog sustava i provjere zakonitosti poslovanja subjekata nadzora te u provođenju svojih nadzornih aktivnosti nije pod utjecajem Vlade Republike Hrvatske", stajalo je u reagiranju Hanfe na napise Financial Timesa. 

Veliko prijateljstvo i partnerstvo Žigmana i Dalić 

No, ta teza o neovisnosti u najmanju je ruku vrlo upitna. Naime, Hanfu vodi Ante Žigman koji je izabran u saboru za šefa Hanfe, i to u veljači 2018. godine, te je bio prijedlog vlade Andreja Plenkovića.

Žigman je do tada bio poznat kao dugogodišnji poslovni partner tadašnje potpredsjednice vlade Martine Dalić te suprug državne tajnice u Ministarstvu gospodarstva Nataše Mikuš Žigman, koja je na to mjesto došla u mandatu Martine Dalić. 

>> Tko će istražiti Aferu HNB? Bivši savjetnik šefa HNB-a i prijatelj Martine Dalić

Ante Žigman i Dalić su od 2004. do 2008. godine bili državni tajnici u Ministarstvu financija pa su oboje od 2008. do 2010. bili članovi Uprave Partner banke u vlasništvu Bože Čule. 

Afera Hotmail

Političku karijeru Dalić u jednom je trenutku zaustavila Afera Hotmail koju je otkrio Index. Naime, premijer Plenković i potpredsjednica vlade Dalić, ne vodeći računa o javnom interesu i transparentnom vođenju procesa sanacije Agrokora, danas Fortenove, privatnim osobama, koje nisu bile vezane ni za jednu javnu funkciju, odavali su ne samo povjerljive pravne i financijske podatke nego i sadržaje povjerljivih razgovora članova vlade s investitorima, bankarima i diplomatima iz Rusije te ostale pravne i financijske podatke koji nisu bili poznati javnosti.

>> Danas je postalo jasno: Plenković je šef grupe Borg

Uz Dalić glavnu je riječ vodio Plenković, s obzirom na to da su nakon sastanka s njime davane glavne smjernice. Mailove grupe Borg dobivala je Plenkovićeva savjetnica. Dubravka Vlašić Pleše primila je na svoj službeni mail, svega nekoliko sati prije usvajanja Lexa u vladi, nacrt Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, odnosno Lex Agrokora. Mail je poslao Branimir Bricelj iz Altere Corporate Financea koji nije imao nikakve ovlasti u vladi.

Dalić se povukla tek kad je postalo jasno da je Plenković pravi šef Borga

Kada smo objavili tu informaciju, koja je jasno detektirala Plenkovića kao šefa skupine Borg, Martina Dalić dala je ostavku na mjesto potpredsjednice. USKOK i DORH su u lipnju te godine, u svega 20-ak dana, u traljavoj i nedosljednoj istrazi odbacili ne samo kaznenu prijavu protiv članova vlade nego i bilo kakvu kaznenu odgovornost za Plenkovića, Dalić, ministra financija Zdravka Marića i druge. 

Dalić je par mjeseci kasnije uz pomoć i podršku Jutarnjeg lista objavila knjigu Slom ortačkog kapitalizma, na čijoj su promociji bili HDZ-ovi ministri na čelu s Plenkovićem. Na predstavljanju knjige naglasila je kako je "Afera Hotmail bila velika namještaljka". Za svoje izlaganje izmamila je pljesak Plenkovića i bivših kolega iz vlade.

Dalić nagrađena mjestom u Podravci 

Politička žrtva Martine Dalić nagrađena je u veljači 2021. godine kada je na prijedlog Plenkovićeve vlade imenovana šeficom prehrambenog giganta Podravke. S obzirom na to da državi pripada samo oko četvrtine dionica Podravke, podršku za svoj prijedlog Plenković je tražio i dobio u mirovinskim fondovima, koji drže otprilike polovicu Podravkinih dionica.  

No, vratimo se na Žigmana. Hanfa se u njegovom mandatu bavila upravo aferom Borg, odnosno istraživala je jesu li se tajni pisci Lex Agrokora, među kojima su bili brokeri i odvjetnici, okoristili na tržištu s povjerljivim informacijama. Nisu tada našli ništa sporno.  

Kako se supruga šefa Hanfe našla u Podravci? 

Valja naglasiti da je Žigmanova supruga Nataša Mikuš Žigman, sada već bivša državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, od siječnja 2023. godine upravo u Podravci koju i dalje vodi Dalić. 

>> Supruga šefa Hanfe i prijatelja Martine Dalić postala direktorica u Podravki

Sve nabrojeno dokazuje uske veze Žigmana s događanjima u Agrokoru, danas poznatijem kao Fortenova. No, puno je bitnije kako se HDZ prošle godine itekako trudio da zadrži Žigmana na njegovoj funkciji. 

U studenom prošle godine Državna revizija dovršila je nadzor rada Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), a u dijelu izvješća od ukupno 39 stranica potvrdila je napise Index Istraga, kada smo u lipnju otkrili da je čak 89 zaposlenika Hanfe nezakonito trgovalo vrijednosnicama. Iz nalaza Revizije razvidno je da državni regulator nije u stanju nadgledati ni vlastite zaposlenike. 

Nalaz Državne revizije potvrdio napise o rasulu u Hanfi

Nalaz Revizije objavljen je tri mjeseca nakon članka na Index istragama, kada smo dokazali da je čak 89 zaposlenika Hanfe trgovalo vrijednosnim papirima suprotno Zakonu o tržištu kapitala. Od tog broja pet zaposlenika, koji su tada i dalje bili u radnom odnosu u Hanfi, trgovalo je vrijednosnim papirima koji se smatraju subjektom nadzora, odnosno papirima kojima nisu smjeli trgovati.

>> Hanfa o HNB-u: Nismo dovoljno sigurni u optužbe za povlašteno trgovanje dionicama

Tada smo pisali da je riječ o ogromnoj aferi državnog regulatora koji je zadužen za vrijednosne papire i financijska tržišta te određuje je li bilo nedozvoljenog trgovanja vrijednosnicama, sukoba interesa, trgovanja povlaštenim informacijama ili općenito kršenja Zakona o tržištu kapitala. Revizija je tome dala za pravo. 

Žigmana nitko nije pozvao na odgovornost

Iako je dobila zahtjev da se rasulo u Hanfi raspravi na saborskom Odboru za financije, HDZ-ovka Grozdana Perić, koja predsjeda tim odborom, odbila je to napraviti. Isto tako, Perić  nikada nije odgovorila ni na upite Indexa vezane za stanje u Hanfi. 

>> HDZ-ovka hvalila Plenkovićevu vladu: "Povećao je plaće, mirovine, socijalu..."

Da je bilo kojem direktoru ili predsjedniku uprave dokazana ovolika razina bezakonja unutar tvrtke ili institucije, bio bi smijenjen, no u slučaju šefa Hanfe nije provedena ni rasprava niti je itko od vladajućih spomenuo njegovu odgovornost. 

>> Kompromitirana istraga protiv HNB-a, prešutjeli da je Švaljek trgovala dionicama

Naglasimo na kraju kako je upravo Hanfa bila zadužena za nadzor zaposlenika HNB-a koji su trgovali vrijednosnicama banaka koje nadziru. Zaključak Hanfe bio je da nisu dovoljno sigurni u optužbe za povlašteno trgovanje dionicama unutar HNB-a. 

Pročitajte više