HDZ-ovac i SDP-ovac o politiziranju Vukovara: "To treba ostaviti za poslije"

Foto: Hina

UOČI ovogodišnjeg hrvatskog Dana sjećanja ili - punim nazivom - Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, jedna je nesumnjivo notorna činjenica morala iznova upasti u oko javnosti. Svake godine, naročito u slučaju Vukovara, ova se tužna obljetnica i manifestacija zloupotrebljavala za prikupljanje tzv. dnevnopolitičkih bodova nekih od stranaka s nacionalne političke scene. O tome piše Deutsche Welle.

Nije takva praksa izostala ni ovaj put, ali više od rasplitanja najaktualnijih okolnosti, novinare DW-a zanimalo je što o tome misle u najutjecajnijim i najvećim hrvatskim političkim strankama, HDZ-u i SDP-u.

U krajnjoj liniji, ni njihovo članstvo kroz protekla tri desetljeća nije odlikovao međusobni, nadstranački konsenzus o dostojanstvenom respektiranju vukovarske tragedije, premda na toj relaciji danas nije toliko burno. Krizu više potenciraju neki manji subjekti s krajnje desnog krila političkog spektra, uglavnom tako što prozivaju vladajući HDZ zbog koalicije s predstavnicima srpske manjine u RH.

Bez prava na privatiziranje pijeteta

Jedno je pritom sigurno: uslijed takve aktivnosti ponajviše stradava interes samih Vukovaraca, njihova društvena i ekonomska stabilnost, koju izvjesni politički faktori nastoje ugroziti stalnim obnavljanjem tenzija. Kakvo je stajalište o tome u vodećim stranačkim grupacijama hrvatskoga lijevog i desnog centra, odlučili smo upitati par viđenijih lica s nemalim iskustvom na dužnosničkim poslovima i u političkoj komunikaciji. Igrom slučaja, izbor je ovaj put pao na dvojicu istaknutih pripadnika navedenih dviju stranaka iz - Splita.

"Ratne žrtve Vukovara i Škabrnje izazivaju snažne emocije među hrvatskim građanima", rekao je o tome Andro Krstulović Opara, saborski zastupnik HDZ-a i bivši splitski gradonačelnik. "Mnogi od sudionika počasne kolone u obilježavanju godišnjica", dodao je on, "izravno su bili i jesu pogođeni tim strašnim događajima. Jasno je da u takvim trenucima neki ljudi i prenaglo reagiraju. S druge strane, ovdje već imate političare i stranke koji su dosad ipak usvojili ono što neki još nisu - potpunu posvećenost žrtvi i pijetet spram njezina udesa."

"Prijepore ostaviti za dan poslije ili ostatak godine"

Krstulović Opara zatim je naglasio da je sadašnja hrvatska vlada predložila da 18. studenoga postane blagdan, tj. neradni dan, kako bi se svi u miru mogli pokloniti žrtvi. To po njegovu mišljenju svjedoči o postignutom konsenzusu, dok njemu - kao što nam je napomenuo - incidenti ne mogu skrenuti pažnju s komemorativnog merituma. "U tom smislu pozivam sve one koji nisu načisto s tim da moguće prijepore ostave za 19. studenoga ili bilo koji od preostala 363 dana u godini", apelira nekadašnji vodeći politički kadar Grada Splita.

"Ne mogu govoriti u njihovo ime, ali sam imao čast službeno biti u Škabrnji, proživjeti osjećaj koji me, doduše, ne može prožeti ni blizu kao žitelje toga mjesta. Bio sam i u Vukovaru sa svojom djecom, mimo obljetnice njegova najvećeg stradanja", zaključio je ovaj HDZ-ovac za DW. A na pitanje o izvjesnim manipulacijama opisane vrste iz redova njegove stranke, dok je bila u oporbi, kazao je da nikad nije spadao među takve. "To je davno prevladano, a i bila je riječ više o pojedincima. Neke druge pojave, ekstremno desničarske, predbacivale su HDZ-u koješta, ali im ovom prigodom zaista ne bih želio pridavati pozornost", rekao je Andro Krstulović Opara.

"Problem nije u jednom političaru, nego u općoj pojavi"

Njegov sugrađanin Ranko Ostojić, potpredsjednik SDP-a i jedan od doajena te stranke, ponajprije je naglasio da su i on sam i SDP već odavno zauzeli stajalište da baš nitko nema pravo privatizirati pijetet spram žrtava Vukovara i Škabrnje. "Tko god krši to, jednostavno ne poštuje njihovo stradanje, nego smatra da je njegov interes i profit, politički ili kakav god drugi, na prvome mjestu", istaknuo je Ostojić. Pojasnio je da se takve individue ili stranke rado skrivaju iza tobožnje obrane interesa tamošnjeg lokalnog stanovništva, onako kako ga sami interpretiraju.

S tim u vezi nije zgoreg podsjetiti da u redovnim reportažnim anketama iz Vukovara sami njegovi stanovnici ostavljaju bitno drukčiji, a svakako staloženiji dojam od političkih aktera koji pokušavaju razgorjeti napetost. Na upit o ponašanju pojedinih dužnosnika u tom smjeru Ranko Ostojić rekao je za DW da nije problem u jednom gradonačelniku ili nekom drugom političaru, kao što u samo jednom ne može biti ni spas, nego bi se moralo govoriti o općim pojavama.

"To je mjesto na kojemu bi u prvome redu morao biti respekt, pa stoga ni ja sad ne želim upućivati na konkretne stranke i ljude. Eto, da i tim svojim primjerom pokažem kako točno razmišljam o tome. To vrijedi i za HDZ kao našeg najvećeg suparnika, naravno, ali - ponavljam - vrijedi za sve stranke i nas pojedince, bez izuzetka. I ako imam kome što ciljano zamjeriti, učinit ću to neki drugi put, a ne sad, kad se takva scena i izuzetna javna pažnja može lako iskoristiti i zloupotrijebiti", zaključio je nekadašnji ministar unutarnjih poslova RH.

Pročitajte više