HRVATSKI SABOR O ZAKONU O POSTUPKU PRIMOPREDAJE VLASTI

Hrvatski sabor poslijepodnevni dio sjednice nastavio je raspravom o vladinu konačnom tekstu zakona o postupku primopredaje vlasti, kojim se razrađuje taj postupak te utvrđuje krug državnih dužnosnika i drugih osoba imenovanih na dužnost čiji se mandati stavljaju na raspolaganje.

Primopredaja vlasti nastupa nakon konstituiranja Hrvatskog sabora poslije provedenih parlamentarnih izbora, te nakon sastavljanja nove vlade, kao posljedice utvrđivanja nove parlamentarne većine.

Predloženim zakonom propisuje se da vlada "na odlasku" mora izraditi temeljito izvješće o stanju u pojedinim resorima i obvezama koje se prebacuju u mandat nove vlade.

Vlada od dana raspisivanja izbora ne bi smjela donositi odluke o imenovanjima na dužnosti - samo u iznimnim slučajevima radi osiguranja nesmetanog rada tijela državne uprave ili drugih pravnih osoba, a tada bi se predložene osobe imenovale vršiteljima dužnosti.

Od dana raspisivanja izbora vlada ne bi smjela sklapati ugovore o kapitalnim ulaganjima od značajnije vrijednosti, osim kada to zahtijevaju okolnosti, odnosno kada bi nezaključivanje ugovora prouzročilo znatnu materijalnu štetu ili je zaključivanje nužno radi ispunjenja međunarodnih obveza. Ako bi se, izuzev navedenih iznimaka, ugovor ipak zaključio, bio bi proglašen ništavnim.

Kod primopredaje vlasti svoje mandate na raspolaganje vladi stavljali bi tajnik vlade, njegov zamjenik, državni tajnici, tajnici ministarstava, pomoćnici ministara, ravnatelji državnih upravnih organizacija, ravnatelji agencija i zavoda koje imenuje vlada, predstojnici vladinih ureda, te glavni državni rizničar.

Ti su državni dužnosnici to dužni učiniti u roku od 15 dana od dana stupanja na dužnost nove vlade, koja bi u roku od 30 dana od isteka tog roka donosila odluku o njihovu razrješenju ili ponovnom imenovanju.

Svoje bi mandate, u istom roku, na raspolaganje vladi trebali staviti i predsjednici i članovi nadzornih odbora u trgovačkim društvima u državnom vlasništvu, a vlada, odnosno druge pravne osobe koje su ih imenovale na dužnost, o njihovoj bi "sudbini" odlučivala u roku od 60 dana.

Dužnosnik bi po prestanku dužnosti imao pravo na povratak na rad kod poslodavca kod kojeg je radio prije imenovanja na dužnost.

O navedenom zakonu raspravljaju parlamentarni klubovi.

(Hina) xtr ysp

Pročitajte više