HSS i HSU poduprijet će HDZ u utemeljenju Županijske skupštine, HSP protiv ili suzdržan

PREDSJEDNIK osječkobaranjskog HSS-a Zvonko Ibriks i predsjednik Županijskog odbora HSU-a Drago Pukleš potvrdili su danas kako će sutra na utemeljiteljskoj Skupštini Osječkobaranjske županije poduprijeti HDZ-ove prijedloge za župana, dožupane i predsjednika Skupštine.

Kako je za Hinu izjavio Ibriks, cilj je da se utemelji Skupština, sastavi izvršna vlast i da napokon počne rad jer se "nagomilalo previše problema u Županiji". Potvrdio je kako s HDZ-om nisu sklopili koalicijski sporazum.

Predsjednik Županijskog odbora HSU-a Drago Pukleš potvrdio je kako će sutra i ta stranka poduprijeti HDZ-ove prijedloge, rekavši da s HDZ-om nije potpisan nikakav koalicijski sporazum da se dogovor odnosi samo na sutrašnje utemeljenje Skupštine i izvršne vlasti.

Predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a Branimir Glavaš izjavio je kako se HDZ čvrsto dogovorio sa HSS-om i Hrvatskom strankom umirovljenika (HSU) o potpori kako bi se sutra utemeljila Skupština i izabrala izvršna vlast.

HDZ je na izvanrednim izborima 18. siječnja osvojio najviše, 20, vijećničkih mandata i još jedan mandat predstavnika srpske nacionalne manjine sa svoje izborne liste. To je po zakonu koji srpskoj nacionalnoj manjini osigurava četiri vijećnička mjesta, a tri su mjesta osvojili članovi SDSS-a.

Potporom HSS-a, koji je osvojio tri vijećnička mandata, i HSU-a s četiri, HDZ će, po Glavaševoj najavi, imati dostatan broj glasova za sutrašnje utemeljenje Skupštine od 48 vijećnika.

Predsjednik HSP-a Ante Đapić, koji je na izvanrednim izborima za Županijsku skupštinu bio nositelj HSP-ove liste, koja je osvojla osam mandata, ocijenio je kako je jasno da je HDZ osigurao većinu s dvjema strankama - HSS-om i HSU-om - te da će se Skupština sutra utemeljiti.

Dodao je kako će se HSP u glasovanju za HDZ-ove prijedloge za izbor župana, dožupana i predsjednika Skupštine suzdržati ili će čak biti protiv, a to, kako je rekao, ovisi o tijeku utemeljiteljske sjednice. Ponovio je kako "nikako ne dolazi u obzir da HSP pristane na prijedlog da jedan od dožupana bude iz SDSS-a".

Pročitajte više