Inflacija u Njemačkoj popustila u lipnju

Foto: EPA

INFLACIJA u Njemačkoj blago je popustila u lipnju, spustivši se s rekordne svibanjske razine, pokazali su danas najnoviji podaci statističkog ureda. Rast potrošačkih cijena u lipnju je tako na godišnjoj razini usporio na 7.6 posto, sa 7.9 posto u svibnju, u skladu s preliminarnom procjenom statističkog ureda od 29. lipnja. Inflacija iskazana harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) također je usporila, kao što je pokazivala preliminarna procjena, s 8.7 na 8.2 posto, objavio je Destatis.

Cijene hrane porasle

Ukupnu inflaciju u najvećem gospodarstvu eurozone i dalje najviše potiču visoke cijene energenata, koje su u lipnju bile više za 38 posto nego lani. Njihov rast blago je usporio u usporedbi sa svibnjem zahvaljujući sniženim trošarinama.

Usporio je i rast cijena javnog prijevoza, na 8.3 posto, zahvaljujući uvođenju mjesečne karte za devet eura u ljetnim mjesecima, dok je cijena energije za kućanstva porasla. Cijene hrane porasle su pak u lipnju natprosječnom dinamikom, od 12.7 posto na godišnjoj razini, nakon 11.1-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Blagi pad cijena na mjesečnoj razini

Ukupno gledano, potrošačke cijene dobara, uključujući energetske proizvode i hranu, bile su veće za 14 posto nego lani, a cijene usluga za 2.1 posto. Promatrano na mjesečnoj razini, rast potrošačkih cijena znatno je usporio u lipnju, na 0.1 posto, nakon 0.9-postotnog skoka u svibnju, pokazuju podaci Destatisa, u skladu s preliminarnom procjenom.

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena pokazao je pak blagi pad cijena na mjesečnoj razini, za 0.1 posto. U svibnju su bile porasle za 1.1 posto.

Pročitajte više