Iračko upravno vijeće okupilo se kako bi donijelo Ustav zemlje

IRAČKO privremeno upravno vijeće okupilo se u ponedjeljak kako bi potpisalo privremeni ustav zemlje, čije je donošenje iznimno važno za američke planove o prijenosu vlasti natrag na Iračane.

Do potpisivanja bi trebalo doći tijekom dana, nakon što su šijitski političari povukli svoje primjedbe i nakon što je samo donošenje već dva puta do sada bilo odgađano - prvi put zbog bombaških napada na šijite prošlog utorka, u kojima je poginulo oko 180 ljudi, te drugi put u petak, kada je zbog sumnji među šijitskim političarima došlo do odgađanja svečanosti potpisivanja.

Članovi privremene iračke vlade sastali su se u Bagdadu na kratkim razgovorima te se očekuje da će za nekoliko sati potpisati dokument. "Potpisat ćemo ga danas bez ikakvih promjena", rekao je nezavisni kurdski član Vijeća Mahmoud Othman.

Tijekom vikenda u svetom gradu Najafu odvijali su se razgovori sa šijitskim svećenicima uključujući ajatolaha Alija al-Sistanija, koji uživa velik utjecaj među 60-postotnom šijitskom muslimanskom većinom u Iraku. U nedjelju je objavljeno da Sistani još uvijek gaji duboku suzdržanost prema dokumentu, no da je odobrio potpisivanje u interesu napredovanja političke tranzicije.

Prema američkim planovima, iračka vlada trebala bi preuzeti upravljanje zemljom 30. lipnja, a izbori za parlament trebali bi se održati do kraja siječnja iduće godine.

Pročitajte više