Ispod bivšeg doma nesuđenog Hitlerovog nasljednika pronađeno pet kostura

Ilustracija: Profimedia

Arheolozi amateri iskopali su pet ljudskih kostura kojima nedostaju ruke i noge ispod nekadašnjeg doma nacističkog ratnog zločinca Hermanna Göringa u vojnom stožeru Vučja jazbina u današnjoj Poljskoj.

Ostaci, za koje se vjeruje da pripadaju istoj obitelji, otkriveni su tijekom iskopavanja na lokaciji u blizini sjeveroistočnog grada Kętrzyna, gdje su nacistički vođe proveli velik dio Drugog svjetskog rata. Nije poznato tko su žrtve, tko ih je zakopao i je li Göring znao da su kosti tamo. 

Smatralo se da je objekt od cigle u šumovitom močvarnom području temeljito istražen, prije nego što je tim njemačkih i poljskih ljubitelja krenuo u svoj arheološki pohod. Oktavian Bartoszewski, izdavač časopisa Relikte der Geschichte (Relikti povijesti), rekao je da je tim Fundacja Latebra iz Gdanjska godinama radio na tom mjestu, često otkrivajući banalne kućanske predmete poput posuđa i alata.

Arheolozi obavijestili policiju

Fundacja Latebra jedna je od rijetkih organizacija s izričitim dopuštenjem za provođenje arheoloških istraživanja u Vučjoj jazbini, koja privlači više od 200.000 posjetitelja godišnje. Bartoszewski je istaknuo kako je tim bio "potpuno šokiran" kada je u veljači otkrivena lubanja oko 10 cm ispod zemlje.

Odmah je obaviještena policija. Daljnjim iskapanjem otkriveno je pet kostura, za koje je naknadna analiza pokazala da su tri odrasle osobe, tinejdžer i beba. "Kostur bebe je bio najstrašnija stvar koju smo pronašli. Svi su ležali jedan pored drugoga, u istom smjeru", naveo je Bartoszewski.

Nije bilo tragova odjeće ili drugih osobnih predmeta, što znači da su leševi vjerojatno skinuti prije nego što su tamo stavljeni. Iako je moguće da su se kosti šake i stopala jednostavno raspale, ne može se isključiti da su bile amputirane, piše Guardian.

Hitler tijekom rata mnogo vremena proveo u Vučjoj jazbini

Puno je nagađanja o tome je li Göring znao da su tijela zakopana ispod njegovih prostorija ili su tamo pohranjena nakon rata. Njemački mediji pišu da je obitelj mogla biti žrtva masovnog ubojstva koje su možda izvršili nacisti. Poljsko tužilaštvo provodi istragu.

Stariji nacisti, uključujući Hitlera i Göringa, ali i Martina Bormanna, Wilhelma Keitela i Alfreda Jodla, koristili su Vučju jazbinu kao izolirani, dobro zaštićeni kompleks iz kojeg su planirali vojne pohode, kao i zločine Holokausta.

Hitler je proveo više vremena u Vučjoj jazbini nego bilo gdje drugdje tijekom rata. Bilo je to mjesto neuspjelog puča 20. srpnja 1944. u kojem je Claus Schenk Graf von Stauffenberg, njemački grof, pod hrastov stol podmetnuo aktovku s bombom u neuspjelom pokušaju atentata na Führera.

Göring, Hitlerov imenovani zamjenik i nasljednik te šef Luftwaffea, bio je najviši nacistički dužnosnik kojem se sudilo u Nürnbergu. Ubio se tabletom cijanida 1946. uoči planiranog pogubljenja.

Pročitajte više