Izglasan ekološko-ribolovni pojas; Hrvatska neće u EU prije 2015.?

HRVATSKI sabor donio je kasno sinoć odluku o proglašenju zaštićenog ribolovno-ekološkog pojasa u Jadranu, čija će primjena početi za 12 mjeseci.

Sabor je time, uz neznatne izmjene i nakon cjelodnevne rasprave, prihvatio prijedlog Vlade premijera Ivice Račana da se upravo na taj način proširi hrvatska jurisdikcija na Jadranu.

Za takav prijedlog glasovalo je 70 koalicijskih zastupnika, dok su protiv bila 44 oporbena.

"Trgovina", "tržnica", "nagodbenjaštvo", neki su od atributa kojima je oporba popratila odluku o proglašenju ribolovno-ekološkog pojasa, žestoko osuđujući ponašanje Račanova SDP-a i Tomčićeva HSS-a.

Ivo Sanader (HDZ) je rekao kako se predlaže nešto što nema uporište u međunarodnom i domaćem pravu. "To je bućkuriš poznatog hrvatskog političkog nagodbenjaštva između dvije najjače vladajuće stranke", ustvrdio je.

Za Dražena Budišu (HSLS) današnji dan u Saboru ima elemente pučkog teatra, "cabareta u kojem je došlo do razgolićenja". No, najviše od svega, kaže Budiša, "ima elemente tržnice, pijace, pazara".

Budiša je otkrio da su HDZ, HSLS i DC bili spremni glasovati za Vladin prijedlog, ali da nakon svega od toga odustaju, jer Sabor donosi "jedno veliko ništa".

I Mate Granić (DC) kritičan je prema ishodu Vladina prijedloga. Branio je, kaže, svašta, ali to ne bi mogao obraniti.

No, ni vladajući nisu sjedili šutke, pa je Luka Trconić (HSS) za apsurdnost današnje sjednice optužio oporbu, nazivajući je dvoličnom.

Prijedlog s kojim je Vlada došla u Sabor tek je neznatno izmijenjen amandmanima HSS-a.

Ta stranka, koja je najavljivala da će izići s amandmanom da se umjesto ribolovno-ekološke zone proglasi isključivi gospodarski pojas, u konačnici se odlučila da se u tekstu odluke o proširenju jurisdikcije umjesto o "funkcijama" gospodarskog pojasa, kako je predlagala Vlada, govori o njegovim "sadržajima".

Sabor je proglasio sadržaje isključivog gospodarskog pojasa koji se odnose na suverena prava istraživanja i iskorištavanja, očuvanja i gospodarenja živim prirodnim bogatstvima voda izvan vanjske granice teritorijalnog mora, te jurisdikciju glede znanstvenog istraživanja mora i zaštite i očuvanja morskog okoliša.

Vlada je prihvatila i HSS-ov amandman da Sabor pridržava pravo da po potrebi proglasi i ostale sadržaje iz Glave IV Pomorskog zakonika, a u skladu s Konvencijom UN-a o pravu mora.

Primjena pravnog režima zaštićenog ekološko ribolovnog pojasa započet će 12 mjeseci nakon njegova uspostavljanja.

Ne dirajući u suverena prava i jurisdikciju Hrvatske, zaštićeni ekološko-ribolovni pojas ostaje morski prostor u kojem sve države uživaju međunarodnim pravom zajamčene slobode plovidbe, preleta, polaganja podmorskih kablova i cjevovoda i druge međunarodnopravno dopuštene uporabe mora.

Taj pojas obuhvaća morski prostor od vanjske granice teritorijalnog mora u smjeru pučine do njegove vanjske granice dopuštene općim međunarodnim pravom koje će se utvrditi međunardonim ugovorima o razgraničenju s državama čije obale leže sučelice ili bočno u odnosu na hrvatsku obalu.

Do sklapanja tih ugovora vanjska granica ekološko-ribolovnog pojasa privremeno će ići crtom razgraničenja epikontinentalnog pojasa uspostavljenog 1968. između bivše SFRJ i Italije.

Kod bočnog razgraničenja vanjska granica će slijediti crtu u smjeru prema privremenoj crti razgraničenja teritorijalnih mora kako je utvrđeno Protokolom o privremenom režimu uz južnu granicu između Hrvatske i SICG iz 2001.

Sabor 37. sjednicu nastavlja u utorak.

Hrvatska može zaboraviti ulazak u Europu do 2015. godine

Jedan neimenoivani Vladin dužnosnik izjavio je kako je put Hrvatske u EU vrlo upitan, te kako je Hrvatska definitivno propustila priliku da uđe u EU 2007. godine. "Hrvatska će ostati u društvu balkanskih država koje ulazak u EU mogu očekivati tek 2015. godine", dodao je isti dužnosnik.

On se boji da će i strani ulagači odustati od ulaganja u Hrvatsku, što će zaustaviti hrvatsku gospodarsku ekspanziju.

Pročitajte više