kardinal bozanić na zasjedanju Vijeća europskih biskupskih konferencija u leedsu

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić sudjelovat će na plenarnom zasjedanju Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) od 30 rujna do 3. listopada u Leedsu, izvijestio je danas Ured zagrebačkoga nadbiskupa za odnose s javnošću.

Kardinal Bozanić je potpredsjednik toga Vijeća koje okuplja predsjednike biskupskih konferencija 34 europske zemlje.

Prvog radnog dana predsjednici biskupskih konferencija raspravljat će o ulozi kršćanstva i Crkve u današnjoj Europi te će s tim u svezi, kako je priopćeno, propitivati trenutno stanje kršćanstva u Europi, odnos između kršćanskog identiteta i susreta s religijama te kako kršćanstvo može doprinijeti popuštanju nasilnog fundamentalizma i terorizma.

Sudionici zasjedanja osvrnut će se i na aktualna ekumenska nastojanja te na doprinos crkava Europi.

Slijedeća tema bit će odnos između crkava i europskih institucija uoči proglašenja Ustava EU i rasprave o mjestu Boga i kršćanskih korijena u tome dokumentu. Posebno će se zaustaviti na pojedinim aspektima djelovanja Europske unije koji posebno zanimaju ili zabrinjavaju crkve te se osvrnuti na najaktualnija etička pitanja.

U drugom dijelu sudionici će se usredotočiti na zajedničke programe Biskupskih konferencija, posebno na Svjetski dan mladih koji će se održati u Koelnu 2005. Između ostaloga bit će govora i o budućem radu CCEE na području evangelizacije i pastorala - sredstva društvene komunikacije, ekološka pitanja, susreti s drugim religijama i td.

Plenarno zasjedanje bit će zaključeno 3. listopada, svečanom euharistijom u katedrali u Leedsu.

(Hina) pp/xmc ymc

Pročitajte više