Lavrov izviždan na ruskoj konferenciji o Siriji, pogledajte snimku

Screenshot: NBC News  

MIROVNA konferencija u Sočiju, koju organizira Rusija uz suradnju Turske i Irana, nije baš najbolje počela: govor ruskog ministra vanjskih poslova omeli su oporbeni delegati, jedan od njih prethodno je odbio napustiti aerodrom po dolasku, a ostali delegati svađaju se oko toga tko bi trebao predsjedati konferencijom. 
 
Kako javlja Reuters, ruski ministar Sergej Lavrov otvorio je konferenciju čitajući izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina u kojoj se navodi da su sazreli uvjeti da Sirija prekine "bratoubilački rat" te da okrene “tragičnu stranicu” u svojoj povijesti. No neki od delegata ustali su i prekinuli njegov govor dovikujući mu, među ostalim, da u Siriji “(ruski i sirijski) avioni pucaju na civile”. Incident je uživo pratila ruska državna televizija. Drugi delegati bliski Damasku i Moskvi uzvratili su vlastitim povicima: “Živjela Rusija, živjelo prijateljstvo.”
 
 
Glavna opozicijska skupina objavila da bojkotira pregovore čim je sletjela u Soči
 
A prije samog početka konferencije, glavni predstavnik Nacionalne koalicije sirijskih revolucionarnih i opozicijskih snaga obznanio je, odmah po slijetanju na aerodrom, da će njegova organizacija bojkotirati pregovore. Saleh Tumah al-Kader objasnio je tu odluku tvrdnjom da “nijedno od obećanja koje su dobili nije ispunjeno, bjesomučno bombardiranje civila nije zaustavljeno niti su zastave i simboli režima (na konferenciji) uklonjeni”. Koaliciju oružane opozicije ipak će na konferenciji zastupati turska delegacija.
 
Plenarna sjednica također je morala biti otkazana jer su se delegati posvađali oko toga tko bi trebao predsjedati kongresom. Da je kongres počeo problematično, priznao je i viši ruski diplomat Artjom Kožin. “Neki problemi su izronili s grupom oružane opozicije koja je došla iz Turske, a koja je uvjetovala svoje sudjelovanje dodatnim zahtjevima”, komentirao je Kožin u objavi na društvenim mrežama. No dodao je kako je Lavrov telefonski razgovarao sa svojim turskim kolegom te da su problemi riješeni. 
 
 
Rusija se pokušava postaviti kao posrednik, opozicija i Zapad to ne prihvaćaju
 
Moskva je organizirala Sirijski kongres nacionalnog dijaloga u crnomorskom ljetovalištu Sočiju, službeno s ciljem pregovora koji bi rezultirali novim ustavom za Siriju, zemlju u kojoj već 7 godina bijesni brutalan građanski rat u koji su se umiješale brojne regionalne i svjetske sile. Na događaj je pozvano 1600 delegata s obje strane sirijskog građanskog rata, a sudjelovat će i specijalni izaslanik UN-a za Siriju, Staffan de Mistura 
 
Moskva se na taj način, naravno, želi postaviti kao glavni mirovni posrednik na Bliskom istoku, iako i sama vojno djeluje u Siriji od 2015. na strani režima Bašara al-Asada. Zapadne sile predvođene SAD-om, s druge strane, distancirale su se od pregovora u ruskoj režiji, koji su ranije već vođeni u kazahstanskoj prijestolnici Astani, zbog toga što smatraju da se radi o nepoželjnoj zamjeni za službene mirovne pregovore u organizaciji UN-a u Ženevi, odnosno Beču. Osim toga, smatraju da Damask odbija pregovarati u dobroj vjeri.
 
"Soči je pokušaj da se kreira suparnička platforma za pregovore, ali Rusija nije prihvaćena kao posrednik. Njen cilj je ojačati Asadovu poziciju", komentirao je za Bloomberg Aleksandar Šumilin, ravnatelj Centra za analizu bliskoistočnih sukoba u Moskvi.
 
Međutim, dok UN-ovi pregovori nisu urodili nikakvim konkretnim pomacima, na ranijim pregovorima u Sočiju Rusija i Iran, koji su Asadovi saveznici, i Turska, saveznica pobunjenika, dogovorili su sa Sirijom primirje i tzv. zone deeskalacije na teritoriju pod pobunjeničkom kontrolom. Tog se primirja, doduše, nijedna zaraćena strana više ne drži, ali Putin je svejedno nametnuo Soči kao mjesto gdje se zaista odlučuje o budućnosti Sirije. Ipak, veliko je pitanje hoće li se u Sočiju sukobljene strane oko ičega složiti. 

Pročitajte više