MAVROVO: POČEO TRODNEVNI SKUP O ODRŽIVOM RAZVOJU POLJOPRVIREDE I ZAŠTITE OKOLIŠE JUGOISTOČNE EUROPE

U organizaciji regionalnog Centra za zaštitu okoliša Srednje i Istočne Europe (REC) sa sjedištem u Budimpešti, danas je u Mavrovu (kod Skopja) počeo trodnevni radni skup o temi "Usklađivanje poljoprivrede i bioraznolikosti izazov današnjice i sutrašnjice za zemlje jugoistočne Europe".

Predstavnici Albanije, BiH-a, Bugarske, Makedonije, Srbije i Crne Gore, Kosova, Rumunjske i Hrvatske te nekoliko zemalja članice EU-a, raspravljat će u iduća tri dana o mogućnostima regionalne suradnje na planu održive poljoprivrede, bioraznolikosti i zaštite prirode, sa zajedničkim ciljem da se procjeni kako proces prilagodbe za ulazak u EU što konkretnije provesti. Među sudionicima spomenutih zemalja jugoistočne Europe devet je predstavnika ministarstava poljoprivrede i zaštite okoliša, zatim nevladinih organizacija i stručnjaka koji se bave problemom održive poljoprivrede i zaštitom prirode.

Posebno je istaknuto da je situacija vezano za zaštitu prirode u svim zemljama izuzetno teška te se moraju naći modeli i načini financiranja održivog razvoja poljoprivrede i zaštite prirode. Ocijenjeno je kako je budućnost između ostaloga upravo u ekološkoj poljoprivredi.

Na skupu o održivom razvoju održive poljoprivrede i zaštite okoliša jugoistočne Europe šest je sudionika iz Hrvatske, među kojima i Iva Vasileski iz Uprave za zaštitu prirode Ministarstva kulture RH. Ona je predstavila Poljoprivredno-okolišni program RH, ocijenivši posebno važnim potrebu da se smanji pritisak na okoliš uzrokovan primjenom neodgovarajuće poljoprivredne prakse. Predstavila je pilot projekt "Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje". Tim će se projektom između ostaloga poticati raznim mjerama poljoprivrednike da primjenjuju agro-tehnološke zahvate koji ne štete prirodi i okolišu.

Zaključci trodnevnog skupa o održivom razvoju poljoprivrede i zaštiti okoliša Jugoistočne Europe bit će upućeni brojnim međunarodnim organizacijama koji se bave tom problematikom te Europskoj uniji kao dio procesa prilagodbe zemalja jugoistočne Europe za ulazak u EU, kazala je Mira Mileva iz Rumunjske, voditeljica REC-ovog projekta "Usklađivanje poljoprivrede i bioraznolikosti - izazov današnjice i sutrašnjice za zemlje Jugoistočne Europe".

(Hina) xvsik ysb

Pročitajte više