Mesić bez komentara o Josipovićevoj isprici: Tko je i kada ušutkao bivšeg predsjednika?

"NEMAM komentara!", bilo je sve što je bivši predsjednik Stjepan Mesić danas rekao za Index zamoljen da komentira izjavu aktualnog predsjednika Ive Josipovića koji se ispričao zbog sudjelovanja Hrvatske u politici koja je 90-ih godina prošlog stoljeća pokušavala podijeliti Bosnu i Hercegovinu.

Priznao pogreške, ali se nije ispričavao

Mesićeva šutnja posebno je znakovita jer je poznato da je bivši predsjednik više puta naglašavao kako je Hrvatska izvršila agresiju na BiH, no nikada se u funkciji predsjednika nije zbog toga ispričavao. Štoviše, za Mesića se svojedobno govorilo da je svjedočeći u Haagu dao izjavu u kojoj potvrđuje da je Republika Hrvatska izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu.

Mesić je prije sedam godina potvrdio da je u Haagu posvjedočio da formalna odluka o prelasku Hrvatske vojske u BiH, u Hrvatskoj nikad nije donesena. Mesić je tada tvrdio da je za prelazak HV-a izvan hrvatskih granica bila potrebna javna odluka Predsjednika Republike i Hrvatskog sabora, no da takve odluke nije bilo.

Oduševljene Sarajlije dočekale ga prije deset godina

"Naša vojska nije mogla prijeći granicu, a jesu li išle grupe ili pojedinci, tko je to organizirao i tko je za to odgovoran, neka utvrđuje sud", rekao je Mesić 2003. godine koji nikada nije krio da se razišao s Franjom Tuđmanom upravo zbog politike u BiH. Naime, kao razlog za istup iz HDZ-a navodio je protivljenje Vladinoj politici prema Bosni i Hercegovini, optužujući Tuđmana da želi podijeliti BiH s Miloševićem.

Upravo zbog toga, i zbog svog vrlo otvorenog stava da je hrvatska politika pogriješila u Bosni i Hercegovini Mesića je na početku mandata 2000. godine pozdravilo oko 3 tisuće oduševljenih ljudi u Sarajevu. No u Sarajevu se Mesić nije ispričavao. Danas kada je to napravio Josipović, Mesić šuti. Zašto?

Pročitajte više