Najzanimljiviji događaji 2009. po ocjeni Indexove blogerice Marije Lugarić

Tekst: S.C.H.

SABORSKA zastupnica SDP-a i Indexova blogerica Marija Lugarić na svojem je blogu abecednim redom poredala najzanimljivije događaje koji su, po njezinom mišljenju, obilježili prošlu godinu.

Evo dijela onoga što je izdvojila:

Gripa. I to ne bilo kakva, već svinjska gripa (korektno bi bilo reći H1N1 ili nova gripa). Panika. Skupa panika. Iako je riječ o nesumnjivo pandemijskoj i opasnoj gripi, nisam sigurna da su njezine posljedice tako kobne kao što smo to pokatkad čitali. Za one sklone teorijama zavjere, neki kažu da je cijela priča oko svinjske gripe samo plan moćne i velike farmaceutske industrije.

Glavaš. Branimir Glavaš je (iako samo nepravomoćno) osuđen za ratni zločin. Kao i mnogi, bježi u BIH i nedostupan je pravosuđu. Unatoč svemu, Glavaš je i dalje zastupnik u Hrvatskom saboru, pa čak iz BIH šalje amandmane. Fuj!

. Velike željezničke nesreće. Užas. Kao djetetu željezničara naviknutom na "najsigurniji" kopneni prijevoz vlakom, strašna spoznaja o kaljuži u kojoj je naš HŽ. Uz ovu natuknicu bi se dalo popisati i dosta afera, smjena uprava, ali...

Hloverka. Hloverka Novak-Srzić je i dalje urednica Informativnog programa HTV-a. Zašto?

Ivo Josipović. Kandidat SDP-a na predsjedničkim izborima. Kandidat koji je u prvom krugu osvojio daleko najviše glasova. Usudit ću se sad reći i naš budući predsjednik. No, za povijest važnije: prvi kandidat na izborima koji je kandidaturu "zaslužio" na direktnim stranačkim predizborima u kojima su sudjelovali svi članovi stranke. Što se demokracije tiče (i posebno unutarstranačke demokracije) mislim da se radio o izrazito važnom iskoraku i novini u našem političkom životu.

Jadranka Kosor. Do polovice godine vjerna sljedbenica dr. Ive, od polovice godine, njegovom voljom, prva žena na čelu Vlade Republike Hrvatske. Po ocjenama nekih, uspješna premijerka. No, kako je relativno kratko u premijerskoj fotelji, sad ću samo reći da vuk dlaku mijenja, ali ćud ne.

Klimatski summit u Kopenhagenu. Velik i važan skup, ali, nažalost, neuspio. Klimatske promjene traže odlučnu globalnu reakciju i djelovanje, ali očito masovni summiti nisu rješenje dok svi ne osvijeste vlastitu odgovornost. Hoće li kad se to dogodi, biti kasno i po sve nas pogubno, ne znam.

NATO. Hrvatska je lani postala punopravnom saveznicom u NATO savezu. Ispunjenje važnog vanjskopolitičkog cilja. Vidjet ćemo hoćemo li još na pravi način iskoristiti sve prednosti članstva u NATO-u.

Nasilje. Nasilje među mladima i nasilje općenito u društvu se nije smanjilo, već posve suprotno - sve je više nasilnih ponašanja. Nedostaje sustavnih akcija svih državnih i društvenih institucija s ciljem smanjivanja nasilja. Naši oporbeni apeli i zahtjevi ostaju ignorirani, a klinci se i dalje mlate po ulicama. Užas.

Recesija. Čini mi se najspominjaniji pojam prošle godine. Politički gledano, od početka godine (totalni denial) prema kraju godine (apsolutna isprika za sve), uzrok mnogih (loših?) odluka. Nažalost, Vlada je predugo čekala s donošenjem antirecesijskih mjera, a ono što je napokon doneseno, u praksi se nije pokazalo efikasnim.

Sanader. Iznenađenje godine (a mislim i događaj godine) je njegovo iznenadno i još uvijek neobrazloženo bježanje s mjesta premijera. Iako je početkom ove 2010. godine, Sanader izbačen iz HDZ-a nakon pokušaja povratka, mislim da ta priča s njim još uvijek nije završila.

Ima toga još podosta. Našla se tu i neizbježna afera sa sumnjivo nabavljenim kamionima MORH-a, za što će uskoro pred sudom ispaštati bivši ministar obrane Berislav Rončević, pa onda i kratak komentar kontroverznog splitskog gradonačelnika Željka Keruma, ali i izborni fijasko jednako tako kontroverznog zagrebačkog mu kolege Milana Bandića, korupcijske afere u Hrvatskoj i, kako to Marija kaže, "estradizacija" cjelokupnog života u medijima.

Mjesta je bilo i za sporni Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, pa medijski prostor zagađen skandalima kojekakvih poluzvijezdica, posvuduša i sponzoruša, svjetsko rukometno prvenstvo, spor sa Slovenijom, Podravku i Pevec.

Za više kliknite i zavirite sami ovdje.

Pročitajte više