NASA snimila "smajlić" u svemiru. O čemu se tu zapravo radi?

Foto: NASA

PONEKAD gledajući u noćno nebo sami povezujemo zvijezde i stvaramo različite oblike. Ponekad nam se čini kako vidimo čovjeka sa strijelom, ribu, palmu, a nekad nam izgleda da gledamo u nasmiješeno lice.

Na najnovijoj fotografiji NASA-inog teleskopa Hubble zvijezde su se posložile upravo na taj način; čini nam se da nas iz svemira promatra ''smajlić'', piše Science Alert.

No koja nam se to nebeska tijela smiješe? Radi se o skupu galaksija SDSS J0952+3434, a svaka točkica lica predstavlja po jednu galaksiju koja je mnogo, mnogo svjetlosnih godina udaljena od nas.

Kako je nastao osmijeh usred svemira

Izdužen oblik koji mi vidimo kao nasmijana usta zapravo je svjetlost galaksije koju su iskrivile jake gravitacijske sile.

''Donja galaksija u obliku luka ima inače karakterističan oblik galaksije, no svjetlost tj. prikaz galaksije poput leće je iskrivila gravitacijska sila. Njena svjetlost na putu prema nama prolazi pored objekta goleme mase koji je iskrivljuje svojom gravitacijom pa izgleda kao osmijeh'', objasnili su u NASA-i.

Zvijezde, poput našeg Sunca, rađaju se iz divovskog oblaka plina. Oblak plina vremenom postaje sve nestabilniji i zbog pojačanih gravitacijskih sila stvaraju se sjemenke budućih zvijezda.

Kako nastaju nove zvijezde

Proučavanje drugih galaksija znanstvenicima može pomoći pri razumijevanju kako se oblaci plina unutar galaksija s vremenom transformiraju u zvijezde.

Upravo je to radio teleskop Hubble kada je naišao na ovo nasmijano lice.

Analizirajući svjetlost, veličinu i brzinu formiranja mladih zvijezda na fotografijama teleskopa Hubble istraživači NASA-e žele što bolje shvatiti kako nastaju zvijezde u hladnim i prašnjavim kutovima svemira.

Fotografiju je snimio svemirski teleskop Hubble, pomoću kamere Wide Field Camera 3 (WFC3).

Pročitajte više