Nova karikatura: Prorok Muhamed se žali psihijatru na muslimanski smisao za humor

JUŽNOAFRIČKE novine danas su objavile novu karikaturu na kojoj je prorok Muhamed prikazan kako sjedi na kauču te se svom psihijatru žali kako muslimani nemaju smisla za humor.

I ove nove karikature su izazvale bijes muslimanskog svijeta, jer njima vjera zabranjuje prikazivanje proroka Muhameda. Najnovija provokacija izazvala je strah da bi se napadi muslimanskih terorista mogli dogoditi na Svjetskom nogometnom prvenstvu koje se u toj državi održava sljedećeg mjeseca, piše CNN.

"Sljedbenici drugih proroka imaju smisla za humor"

Poznati južnoafrički karikaturist Jonathan Shapiro, poznat pod nadimkom Zapiro, autor je najnovije "zabranjene" karikature. "Sljedbenici drugih proroka imaju smisla za humor", piše iznad proroka Muhameda dok sjedi na kauču kod psihijatra na najnovijoj karikaturi. Sam autor je karikaturu nazvao "nježnom" te dodao kako će se pridružiti "Danu crtanja proroka Muhameda" na Facebooku.

Zapiro kaže da vjeruje da bi sve religije trebale biti podložne satiri. "Niti jedna vjerska zajednica ne bi smjela misliti da je iznad društva te nepoštovati slobode dane ljudima koji žive u demokracijama", tvrdi Zapiro. Naravno, objava nove karikature u novinama Mail & Guardian izazvala je bijes muslimanskih grupa.

Pokušali zabraniti tiskanje

"Ovo su vremena kada neprijatelji islama namjerno stvaraju događaje koji trebaju isprovocirati muslimane", stoji u priopćenju Vijeća muslimanskih teologa Južnoafričke Republike. Ta je organizacija u četvrtak na sudu pokušala osporiti pravo novinama na tiskanje karikatura, no spor su izgubili. Izdavači Mail & Guardiana pozvali su se na svoje pravo na slobodan govor te ispričali onima koje je karikatura povrijedila.

Pročitajte više