Patten: Sudbina jugoistočne Europe jest članstvo u EU

SUDBINA zemalja jugoistočne Europe jest članstvo u Europskoj uniji, a o njima samima ovisi kada će se to dogoditi, izjavio je u petak u Porto Carrasu povjerenik Europske komisije za vanjske poslove Chris Patten.

"Sudbina ljudi na jugoistoku Europe jest članstvo u Europskoj uniji i to želimo naglasiti na summitu EU-zapadni Balkan", koji će se održati u subotu u Porto Carrasu, stotinjak kilomatara južno od Soluna, rekao je Patten.

"Solunski summit daje nam prigodu da pokažemo ljudima i vladama zapadnog Balkana da je Proces stabilizacije i pridruživanja u potpunosti isti kao i proces kroz koji su prošle zemlje koje sljedeće godine postaju članicama Unije, rekao je Patten.

S druge strane, naglasio je Patten, zemlje regije moraju nastaviti s procesom političkih i gospodarskih reformi.

"Želimo im pomoći da dovrše reformske procese, što je potrebno za otpočinjanje pregovoru o članstvu", rekao je europski povjerenik dodajući da datum ulaska u članstvo ovisi o rezultatima svake zemlje pojedinačno.

Čelnici 15 zemalja članica EU-a i deset zemalja koje će sljedeće godine postati članice sastat će se u subotu sa svojim kolegama iz pet zemalja iz Procesa stabilizacije i pridruživanja. Hrvatsko izaslanstvo predvodit će predsjednik države Stjepan Mesić.

Pročitajte više