Predstavljena Budakova, Strechina i Krušeljeva knjiga "Habsburzi i Hrvati"

Naklada Srednja Europa predstavila je večeras u Austrijskom kulturnom forumu knjigu Nevena Budaka, Maria Streche i Željka Krušelja "Habsburzi i Hrvati".

Knjiga (201 str.) obrađuje povijest dinastije Habsburg u osam poglavlja, a šest poglavlja u razdoblju do polovice 19. stoljeća napisao je Neven Budak.

Mario Strecha obradio je razdoblje vladavine Franje Josipa I., a Željko Krušelj je napisao prilog o Habsburzima u 20. stoljeću.

O knjizi su govorili akademik Petar Strčić i trojica suautora Budak, Strecha i Krušelj.

Autori se u svom radu drže strogo znanstvenih načela povijesne znanosti koje je u našu historiografiju uveo Jaroslav Šidak, istaknuo je akademik Strčić.

Knjiga je čekala na objavljivanje osam godina i ona, osim odnosa između Habsburga i Hrvata, donosi cjelovitu povijest te nekad najmoćnije kraljevske dinastije na svijetu, rekao je Budak.

Na kraju knjige priloženo je rodoslovlje i slike članova dinastije Habsburg. U knjizi nije objavljen popis uporabljene literature.

Neven Budak (1957.) je dekan Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, Mario Strecha (1957.) docent na tom fakultetu, a Željko Krušelj (1958.) je novinar "Večernjega lista". Sva trojica autora do sad su objavili po nekoliko radova, među kojima i samostalne knjige.

(Hina) xmk ysp

Pročitajte više