Predstavljena koalicija za Karlovačku županiju i gradove Karlovac i Ozalj

U Karlovcu je danas predstavljena koalicijska lista pet stranaka Abecede demokracijeHrvatske građanskoseljačke stranke (ABCDAHGSS), Demokratske prigorskozagrebačke stranke (DPS), Hrvatske kršćanske demokratske stranke (HKDS), Hrvatskog istinskog preporoda (HIP) i Hrvatskih socijaldemokrata (HSD), koja izlazi na lokalne izbore u Karlovačkoj županiji te gradovima Karlovcu i Ozlju.

Zdravko Tomac, predsjednik HSD-a, nazvao je ovu koaliciju "trećim putem za Hrvatsku", jer, kako je rekao, "između sadašnje pozicije i opozicije više nema razlike". Ova je koalicija, po njemu, proeuropska, ali s jasnom odrednicom "protiv diktata gdje se od Hrvatske traži, kao navodni uvjet za ulazak u EU, da prihvati krivotvorine koje kriminaliziraju junake Domovinskog rata i da se odrekne i Domovinskog rata i sustava vrijednosti na kojima je ova država utemeljena".

Predsjednik HIP-a Miroslav Tuđman rekao je kako je ova koalicija "treći put i u odnosu na prethodnu i na aktualnu vlast u Hrvatskoj". Europsku uniju nazvao je "kartelom različitih interesa", dodavši kako nekima ne odgovara "individualni ulazak Hrvatske u EU, već u paketu s tzv. Zapadnim Balkanom".

Pitanje je li ili nije Gotovina u Haagu, nazvao je "pukim izgovorom" jer, kaže, " više nije problem što Gotovina nije uhićen, već što Hrvatska nije razbila imidž generala Gotovine kao heroja Domovinskog rata", a to, prema mišljenju Miroslava Tuđmana, znači da će uvijek biti nekih zamjerki sve dok je to interes članica EU-a.

Predsjednik stranke ABCDA-HDSS-a Stjepan Vujanić rekao je da će se koalicija zauzimati za policentrični razvoj Hrvatske, a jedan od preduvjeta je da se porez na dobit uplaćuje za one jedinice lokalne samouprave gdje se dohodak stvara, a ne tamo gdje je tvrtka registrirana.

Nositelj koalicijske liste za Karlovačku županiju i grad Karlovac Dragutin Pribanić, do prije nekoliko mjeseci direktor Hrvatskog radio Karlovca, a sada nezaposlen, rekao je da su "mnogi na listi nezaposleni i obespravljeni". U Hrvatskoj nezaposleni čine oko deset posto stanovništva, a u Karlovcu i u Karlovačkoj županiji oko dvadeset posto, te je i to razlog što "naše kandidacijske liste imaju puno nezaposlenih kandidata, pa će moći, ako dobijemo povjerenje birača, zastupati interese baš te kategorije obespravljenih građana".

Biserka Pulez, nositeljica liste za Ozalj, nije bila nazočna tiskovnoj konferenciji.

(Hina) xvhor ydd

Pročitajte više