Prgomet o "braku" MOST-a i HDZ-a: Čeka nas konzervativna revolucija i vraćanje u prošlost

Foto: FAH

DRAGO PRGOMET, predsjednik stranke HRID, odnosno bivši član MOST-a nezavisnih lista, kazao je za N1 da mu je prva ozbiljna primjedba MOST-u bila vezana uz potpisivanje ugovora kod javnog bilježnika da neće koalirati nakon izbora.

To je bilo nepotrebno jer nije značajnije utjecalo na izborni rezultat, a ograničili ste si koalicijski sporazum koji je sada već potpisan, odnosno bit će uskoro", rekao je o prvim potezima nakon izbora, kada je još bio među istaknutijim članovima MOST-a.

"Nakon izbora moj je stav bio jasan - odaberimo koalicijskog partnera, krenimo u pregovore s njim... završite ih i ako se ne završe - mijenjate partnera. Da se to učinilo, mi bismo do Božića imali vladu i ne bismo imali toliko nesporazuma i loših odluka koje su se događale, kao i promjene izbora partnera koje je učinio gospodin Petrov", rekao je.

Upitan je i o sastanku u stanu Ante Kotromanovića i sa Zoran Milanovićem neposredno nakon parlamentarnih izbora, zbog čega je i izbačen iz MOST-a.

"Ja sam razgovarao s čovjekom kojeg dugo znam i s kojim sam bio u ratu, to je bio razgovor, nikakvi pregovori, niti sam mogao tada razgovarati i pregovarati o bilo čemu. To što je izašlo u javnost me ne smeta, imao sam i dogovorene razgovore s nekim HDZ-ovcima koji su kasnije odustali. Ja sam uostalom i predsjednik stranke koja zagovara dijalog", kazao je.

"Neki kolege iz MOST-a su shvatili da su ovo unutarstranački, a ne parlamentarni izbori. Vi ne možete u pregovorima tražiti koga će vaš potencijalni partner poslati na pregovore s vama, to nije dobar početak funkcioniranja ove vlade, kao ni dogovor oko mandatara, koji nije poštivao uobičajenu praksu", smatra.

Kaže da s Petrovom nakon izbacivanja iz stranke nije razgovorao, iako je Petrov rekao da će mu se javiti nakon pregovora.

"Bili su blagdani pa vjerojatno nije stigao ovjeriti poziv kod javnog bilježnika", našalio se Prgomet.

"MOST i HDZ oženjeni su temeljem ugovora, ali nema kemije"

Ne vjeruje da će dugoročno biti povjerenja između HDZ-a i MOST-a. Kaže da MOST-u i Petrovu želi sve najbolje, i u budućnosti, ali je podsjetio na božićnu čestitku MOST-a.

"Ne možete razgovarati o vladi, a nazvati partnera morskim psom. Ovo je koalicija, i ne vidim zašto MOST bježi od toga i naziva to "suradnjom". Ako ne vjerujete svom koalicjskom partneru, ne vidim kako će to funckionirati. To je kao da se ženite na temelju ugovora, ali da između vas nema kemije, emocija", usporedio je Prgomet povjerenje između HDZ-a i MOST-a, kako on smatra. "Ako želite reforme i mijenjati društvo, onda morate biti spremni i tako postupati, a to podrazumijeva i veliko povjerenje u svog koalicijskog partnera", rekao je.

Kaže i da će HRID na temelju programa odlučiti o potpori Vladi, to jest budućim ministrima, i da je mala šansa da će se protiviti kandidatima u koje će koalicijski partneri vjerovati.

"Možemo očekivati konzervativnu revoluciju"

"HRID će zagovarati liberalnu demokraciju, volju pojedinca, i nećemo prihvatiti promjene koje bi na bilo koji način ograničavale slobodu pojedinca", rekao je pak o najavama da bi se raspravljalo o pravu na pobačaj.

"Ali kad vidite najave i koji ljudi bi se tu mogli naći, možemo očekivati nešto kao konzervativnu revoluciju i donošenje zakona koji nas vraćaju u prošlost", kaže Prgomet.

Pročitajte više