Prosvjed poduzetnika na Savudriji: Hrvatske tvrtke propale zbog slovenske mućke

TRIDESETAK prosvjednika danas se okupilo ispred turističkog kompleksa Kempinski u Savudriji, jer žele javnosti skrenuti pozornost da im izvođač radova na tom kompleksu još nije platio obavljeni posao.

Hrvatske tvrtke koje tvrde da ih je prevario slovenski investitor Vegrad gradnja danas su prosvjedovale ispred kompleksa hotela Kempinski Adriatic u Savudrijskoj vali, a riječ je o tvrtkama: Umag gradnja-Umag, Brolex-Buje, Metida-Umag, Dado-Umag, Građevinska mehanizacija-Buje, Partner-Umag, Dama-Umag, Duport-Umag, Građ. mehanizacija Mikac-Umag, Izolacija-koška, Đuro Đaković-Slavonski Brod, Končar-Zagreb, Elkom Ivanec, Akos-Varaždin, Klimaterm-Zagreb, Klimaproing-Zagreb, Empiria-Krapina, Knegra-Strahoninec,Lepen-Podturen, Piger-Mursko Središće, Kermek-Čakovec, Megrad 3B- Novakovec, Turk graditeljstvo-Gornji Kraljevec, Intermegrad-Čakovec i Elmont Međimurje-Čakovec.

> Mesić otvorio golf igralište čiji su vlasnici Slovenci prevarili hrvatske tvrtke za 3 milijuna kuna

Prema podacima koje je svojedobno prvi objavio portal Index.hr, glavni izvođač velebnog turističkog kompleksa Kempinski ostao je dužan još od lipnja 2008. godine hrvatskoj tvrtki Intermegrad iz Čakovca 1,7 milijuna kuna, Elmontu Međimurje oko 400 tisuća kuna, Megradu oko 500 tisuća kuna, Pigeru iz Središća oko 400 tisuća kuna, kao i Kontrol Birou oko 50 tisuća kuna, a prema našoj računici slovenska tvrtka ostala je dužna hrvatskim tvrtkama nekoliko desetaka milijuna kuna, što je uvećano i za zatezne kamate. Neke od nabrojenih tvrtki danas nisu više ni aktivne, što je, posredno ili ne, posljedica prevare slovenske tvrtke.

Sanirali matičnu tvrtku u Sloveniji?

Tekst na portalu Index.hr objavljen je u prosincu prošle godine, no unatoč obećanjima nadležnih službi, prije svega Ministarstva gospodarstva, nije napravljeno ništa kako bi se hrvatske tvrtke naplatile.

Investitor gradnje bila je tvrtka Skiper Hoteli, a glavni izvođač radova, koji je ujedno i naručitelj za građevinske tvrtke, Vegrad gradnja koja je registrirana u Hrvatskoj. Radi se o tvrtki kćeri Vegrad iz slovenskog Velenja. Tvrtka u Hrvatskoj osnovana je s minimalnim kapitalom od 20 tisuća kuna. Valja naglasiti kako odnedavno Vegrad iz Velenja, Vegrad Gradnja iz Zagreba i Grbina iz Savudrije više nisu vlasnici 75-postotnog udjela hrvatske Rezidencije Skiper u čijem je vlasništvu naselje Kempinski na Crvenom Vrhu. Njihov je udio nedavno preuzela Hypo Alpe-Adria Bank, no nepoznato je iz kojih razloga, a pretpostavlja se da je riječ o dugu prema banci.

"Prva kašnjenja u plaćanju započela su 2007. g.  kada je, navodno, tvrtka Vegrad gradnja svoja potraživanja za izvedene radove počela pretvarati u svoj vlasnički udjel u čitavom projektu. Tako je do pred 2 mjeseca Vegrad gradnja, osim što je bila glavni izvođač radova, bila i većinski vlasnik kompleksa, a Matej Košić, aktualni direktor Vegrad gradnje Zagreb, jedan od članova uprave", objašnjavaju hrvatski poduzetnici u posebnom priopćenju dodajući da je na račun radova koje su brojni izvođači izvodili, Vegrad gradnja povećavala svoj vlasnički udio a da izvedene radove nije platila.

Gdje su nadležne službe?

"Možemo samo nagađati da su sredstva koja je Vegrad gradnja dobivala od banke bila korištena i za povratne transfere na nečije račune, da je Vegrad gradnja iz tih sredstava dijelom sanirala poslovne i financijske probleme matične tvrtke u Sloveniji, ali ono što sigurno znamo je to da, nakon što ja projekt službeno predan u upotrebu u kolovozu prošle godine, brojnim izvođačima radovi i usluge do danas nisu plaćeni", stoji u najavi prosvjeda prevarenih hrvatskih tvrtki.

Pozvali su i nadležna državna tijela da odmah uzmu u postupak brojne tužbe koje su podignute u svrhu naplate potraživanja, a i kaznene prijave koje su podnijete s osnovanom sumnjom na nezakonitost odgovornih osoba u gospodarskom poslovanju. Poručuju također Saboru, Vladi, ministarstvima da su dužni osigurati zakonodavni okvir u kojem se ovakve situacije neće događati, a ako se i dogode, "kroz isti taj zakonodavni okvir trebaju ih riješiti brzo i učinkovito u korist onih koji pošteno i korektno rade svoj posao".

Pročitajte više