Pupovac od Sanadera i parlamentarnih stranaka traži osudu paljenja kuće

SDSSov zastupnik u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac ocijenio je danas da je nedavni slučaj paljenja kuće srpskog povratnika u Biljanima Donjim "nastavak politike kriminalnih radnji u cilju sprječavanja povratka", i od predsjednka Vlade, resornih ministara i svih parlamentarnih stranaka zatražio da "jasno osude taj čin". Pupovac je upozorio da je riječ o trećem slučaju devastacije imovine povratnika srpske nacionalnosti u Zadarskoj županiji u proteklih godinu dana.

"Očito je da na području te županije postoje ljudi i politike koje državna politika ne obvezuje", kazao je Pupovac, ocjenjujući da je to "jasna poruka predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu, koji je to područje kanio posjetiti u duštvu najviših dužnosnika OESS-a, kako bi promovirao novu politiku povratka i osigurao potrebno ulaganje u povratak".

Pupovac smatra da je posljednji slučaj devastacije imovine povratnika "otvorio pitanje funkcionira li državna politika na području države, ili samo na presicama i sastancima u Banskim dvorima", ističući da "ako je u pitanju ovo drugo, SDSS za tu vrstu državne politike neće moći davati podršku".

Osvrnuo se i na nedavni sastanak potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor s predstavnicima Zajednice povratnika, na kojem se razgovaralo o izmjenama Zakona o područjima od posebne državne skrbi.

"Nadam se da to nije nastavak uobičajene prakse da se o tim pitanjima razgovara isključivo s predstavnicima jedne skupine zainteresiranih, isključujući povratnike srpske nacionalnosti te raseljene Hrvate iz drugih područja bivše države", rekao je Pupovac, ocjenjujući da bi u raspravu o tom pitanju trebalo uključiti i lokalne vijećnike.

Od Agencije za posredovanje i promet nekretninama zatražio je da izvjesti saborske zastupnike o trošenju proračunskog novca namijenjenog povratku, obnovi i pronalaženju alternativnog smještaja za prognanike.

Ocijenio je i da bi se pitanjem povratka trebalo baviti isključivo Ministarstvo pravosuđa, ustvrdivši da je nejasnom raspodjelom nadležnosti sudova, ureda državne uprave u županijama te Vladina Ureda za prognanike, blokiran povrat imovine.

Pupovac je ustvrdio i da se sporazum koji je SDSS potpisao sa Sanaderom kao mandatarom Vlade, presporo ostvaruje, o čemu će, kaže premijera izvijestiti na sastanku u petak.

(Hina) xibob ysšh

Pročitajte više