"Putin bi u Ukrajini mogao upotrijebiti moćno oružje. Jednim udarom spržio bi sve"

Screenshot: Rusko ministarstvo obrane

RUSKE vojne snage ne postižu zadovoljavajuće rezultate na bojištu, pa se sve češće raspravlja hoće li Putin iskoristiti neko od moćnijih oružja kako bi doveo do napretka ruske strane. Roger Pardo-Maurer, američki vojni veteran koji je sudjelovao u operacijama u Iraku i Afganistanu, u svojoj analizi za Financial Times spomenuo je još jednu opciju koja je dostupna Putinu.

Tvrdi kako korištenje tradicionalnog nuklearnog oružja nije jedini način na koji bi Rusi mogli izazvati eskalaciju i spominje mogućnost napada taktičkim elektromagnetskim pulsom, odnosno EMP napada. Emisije na ruskoj državnoj televiziji su se već bavile temom EMP napada, pa je tako jedan ruski pukovnik demonstrirao kako bi takva eksplozija izgledala.

Radi se o vrsti nuklearnog oružja osmišljenog za stvaranje snažnog pulsa energije koji izaziva kratke spojeve u električnoj opremi poput računala, generatora, satelita, radija, radarskih prijemnika, semafora... Pretpostavlja se da bi Rusi tako mogli u jednom trenutku onesposobiti ukrajinsku vojnu i civilnu infrastrukturu te ostaviti zemlju bez svjetla, topline, komunikacija i transporta.

Kako bi izgledala ovakva vrsta napada? Pojavila bi se neobična električna plava kugla ili čak "meduza" koja pulsira na nebu. Nakon udara uslijedila bi tišina budući da se zvuk ne prenosi s visine na kojoj se aktivira ta vrsta oružja. 

Potencijalne posljedice EMP napada

Tako bi primjerice taktički EMP mogao onesposobiti sustave koji upravljaju branama, zakrčiti autoceste i mostove kilometrima vozila u kvaru i ostaviti civilno stanovništvo da se bori za hranu i grijanje. Nakon uspješnog EMP napada Ukrajina bi morala pauzirati borbe kako bi obnovila svoj uništeni arsenal, dok bi Putin iskoristio to vrijeme da obnovi i opskrbi svoje snage. 

Gotovo sva obrambena oprema koju je NATO dostavio Ukrajini, poput radija, GPS navigacije i bespilotnih letjelica, ovisna je o elektronici. Pretpostavlja se kako bi dugotrajni elektromagnetski učinci udara mogli uništiti 90 posto satelita iznad pogođene zone unutar tri mjeseca. 

Međutim, napad ne bi izazvao štetu samo ukrajinskim snagama nego bi ugrozio i ruske informacijske operacije na terenu. SAD i ostali zapadni saveznici su svjesni opasnosti EMP-a tako da većina vojne opreme ima određeni stupanj ugrađene obrane od ove mogućnosti.

Može promijeniti budućnost ratovanja

Pardo-Maurer tvrdi kako bi ruski EMP udar protiv Ukrajine, čak i ako bi bio lokalnog karaktera, pokrenuo kolektivnu obrambenu reakciju NATO-a. Rusija i NATO imaju različite pristupe ovom oružju. Prema ruskoj vojnoj doktrini, EMP udari su grana informacijskog, cyber i elektroničkog ratovanja, a ne nuklearnog ratovanja.

Također, vojni veteran predlaže da se pomogne ukrajinskoj vojsci kako bi se pripremila na potencijalni EMP napad. Ukrajince bi trebalo naučiti kako ublažiti i nadvladati takav napad, uključujući opskrbu analognim radijima, svjetiljkama i baterijama.

Zaključuje kako bi Putinova upotreba taktičkog EMP-a mogla ugroziti slobodu Ukrajine, ali i utjecati na samu budućnost ratovanja. Ako se popusti Kremlju, postoji rizik da će druge zemlje, poput Kine i Sjeverne Koreje, slijediti ruski primjer s obzirom na to da obje te zemlje imaju sposobnosti za EMP napad. 

Pročitajte više