RAT U IRAKU U SAD-U VIJEST 2003. GODINE

Rat u Iraku izabran je u petak prema mišljenju američkih urednika za vijest godine 2003. L

U godišnjoj anketi američke agencije Associated Press američki napad na Irak kao i okupacija te obnova zemlje glavna su vijest sada već skoro prošle 2003. godine.

Priča o Iraku zauzela je prvo mjesto prema glasovima urednika 280 od ukupno 287 novina i elektronskih medija članica AP-a koji su glasovali.

Irak već drugu godinu za redom američki mediji drže najvažnijom viješću, nakon što je i 2002. zauzela prvo mjesto u anketi.

Američki mediji pratili su obilato sve faze i aspekte iračke operacije od početka godine i američkog ultimatuma Iraku. Predsjednik Bush je pokrenuo napad na Irak 19. ožujka, a 7. travnja američke snage su zauzele Bagdad. Bush je 1. svibnja objavio završetak glavnih borbi u Iraku, ali gerilski napadi u kojima je nakon završetka borbi poginulo 200 vojnika američke koalicije te problemi s obnovom i međunarodni aspekti američke okupacije Iraka i dalje privlače najviše pozornosti američkih medija.

Na drugom mjestu našla se katastrofa američke svemirske letjelice Columbia u eksploziji koje je 1. veljače poginulo svih sedam njezinih astronauta. Treće mjesto zauzela je priča o izboru glumca Arnolda Schwarzenegera za guvernera Kalifornije.

Na ljestvici od deset najvažnijih vijesti u Americi slijede epidemija SARS-a, nestanak električne energije u kolovozu u sjeveroistočnom dijelu SAD-a, oporavak američkog gospodarstva, katastroafalni požari u Kaliforniji u listopadu te Bushovo smanjenje poreza.

Na devetom mjestu je priča o 15-godišnjoj Elizabeth Smart koja je devet mjeseci nakon što je oteta iz svoje kuće u Salt Lake Cityju pronađena u ožujku u društvu para beskućnika koji ju je oteo i seksualno zlostavljao. Deseta vijest po značenju u 2003. za američke medije su bili devet potencijalnih kandidata demokratske stranke za američkog predsjednika među kojima se odnedavno izdvojio bivši guverner Vermonta Howard Dean.



(Hina) sl sv

Pročitajte više