Rusija tvrdi da Iran ne posjeduje dalekodometne projektile

KAO prvi odgovor Moskve na niz testnih ispaljivanja projektila koje je Teheran proveo za vrijeme vojnih vježbi u strateškom Hormuškom tjesnacu, jedan je ruski obrambeni dužnosnik danas rekao kako Iran ne posjeduje dalekodometne projektile, piše agencija AFP.

Glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane Vadim Koval rekao je da Iran ne posjeduje tehnologiju za izradu interkontinentalnih balističkih projektila srednjeg ili dalekog dometa i dodao kako takve projektile neće imati niti u nekom skorašnjem vremenu.

Iran je priopćio kako je u ponedjeljak, u jeku priprema Zapada za nametanje novih sankcija Iranu zbog nuklearnog poriva Teherana, uspješno proveo ispaljivanje tri projektila u području Perzijskog zaljevu.

Dva od ispaljena tri projektila imaju maksimalan domet od 200 kilometara, što se inače smatra kratkodometnim oružjem, iako su iranski mediji i mornarički glasnogovornik ispaljene projektile opisali kao "dalekodometne".

Treći, protubrodski projektil Nasr ima domet kraći od 35 kilometara.

Rusija je u relativno bliskoj vezi s Iranom, te je kod Bushehru, gradu na jugu Irana izgradila svoju prvu nuklearku. Moskva je nabavljala i gorivo za reaktor.

Rusija je također iskazala zabrinutost zbog iranskog nuklearnog programa, ali drži se stava kako se svi međusobni sporovi trebaju rješavati diplomatskim, nikako vojnim putem.

Pročitajte više