Sanader: Na preporuku Europske komisije u Zakon o medijima unesena odredba o koncetraciji

ODREDBA u prijedlogu novog zakona o medijima prema kojoj bi nedopuštena bila svaka koncentracija kojom bi udio sudionika te koncentracije prelazio 40 posto tržišta dnevnih novina i tjednika unesena je na izričitu preporuku predstavnika Europske komisije u Hrvatskoj, izjavio je danas premijer Ivo Sanader.

U izjavi za novinare nakon sastanka s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, Sanader je podsjetio da je prijedlog novog zakona o medijima usuglašavan s predstavnicima Europske komisije u Zagrebu.

Rekao je da su "glede koncetracije" postojale dvije varijante.

Predlagalo se da se koncentracija regulira na način da za vlasnika koji ima 40 posto ili manje tržišta dnevnih novina i tjednika nema prepreka za kupnju novih akvizicija, a druga varijanta je bila da se s tom novom akvizicijom ne smije prijeći 40 posto, objasnio je.

"Izričita preporuka Europske komisije je bila da se ide s tom drugom varijatnom", rekao je Sanader.

Budući da Hrvatska u utorak očekuje avis, te da nakon odluke Europskog vijeća o statusu kandidata u lipnju predstoji i usuglašavanje sa zakonodavstvom Europske unije, logično je bilo da smo već danas poslali zakon usuglašen s Europskom komisijom u proceduru u Hrvatski sabor, dodao je.

Prijedlog novog zakona o medijima Vlada je jučer poslala u hitnu saborsku proceduru. On bi trebao zamijeniti sadašnji istoimeni zakon koji prestaje važiti 30. travnja jer ga je Ustavni sud ukinuo, budući da nije donesen dovoljnom većinom zastupničkih glasova.

Pročitajte više